magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Védett természeti értékek » Védett és fokozottan védett növény- és állatfajok » Vörös Lista
Vörös Lista
 

VÖRÖS LISTA

A magyarországi edényes flóra veszélyeztetett fajai

PDF formátumban innen letölthető!

    
Ízelítőként a szerzők bevezető szavai:

     "A hazai edényes flóra veszélyeztetettségét bemutató Vörös Könyv (NÉMETH 1989) közel húsz éve látott napvilágot. Ismereteink Magyarország flórájáról azonban az utóbbi két évtizedben jelentősen bővültek. Köszönhető ez a fejlődő megfigyelői-kutatói hálózatnak, a kedvezőbb publikálási lehetőségeknek, a szabad közlekedésnek (pl. a határszéli területeken). E pozitív változások azonban csak a kutatók mozgásterét növelték, a természetes élőhelyek beszűkülése, eltűnése, s ezzel párhuzamosan a flóra szegényedése, pusztulása ezalatt folyamatosan zajlott. Az 1980-as évek ismeretanyagát tükröző Vörös Lista emiatt aktualitását vesztette, számos faj esetében a maitól lényegesen eltérő állapotokat mutat. Annak érdekében, hogy a jelen és a jövő természetvédelmi döntései megalapozottak lehessenek, hogy a kutatásban és az oktatásban résztvevők az aktuális adatokra támaszkodhassanak, feltétlenül szükséges volt a Vörös Lista újragondolása. A szerzők 2004-2007 közötti munkája eredményeként született meg a lista új változata, amely szándékaink szerint tükrözi az 1990 utáni kutatások eredményeit, és valós képet nyújt a magyar flóra ezredforduló utáni állapotáról."

Szerkesztette: Király Gergely

   
 
2017. 07. 12. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design