magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Tevékenységi körök » Erdők természetvédelme » A biológiai sokféleség megőrzése a magánerdőkben
A biológiai sokféleség megőrzése a magánerdőkben
 


A biológiai soféleség megőrzése magánerdőkben
(IUCN – FAO – Pro Silva Hungaria – MEGOSZ projekt)

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerződést kötöttek a magyar magán erdőgazdálkodás fejlesztése érdekében. A projekt része a FAO és IUCN által 2002-ben indított közös projektnek, amely Kelet-Európai, illetőleg az EU-hoz újonnan csatlakozó országok magán erdőgazdálkodásának fejlesztésére indult és folyamatosan zajlik. Magyar részről a magánerdő gazdálkodókat a MEGOSZ képviseli a projektben, melyet támogat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

A projekt megvalósítás egyik első lépése a magán erdőgazdálkodás helyzetének felmérése, a magánerdő gazdálkodók igényeinek minél alaposabb megismerése, feltérképezése (szakhatóság – magán erdőgazdálkodó viszonya, természetvédelem – magán erdőgazdálkodás viszonya, erdőgazdálkodói érdekképviselet, szervezeti kérdések, támogatások stb.). Erre azért van szükség, hogy feltárjuk azokat a neuralgikus pontokat, ahol sürgős változtatásokra van szükség. A FAO-IUCN közös projekt pontosan ezen változtatásokat kívánja előmozdítani szemléletformáláson, képzéseken, oktatásokon, gyakorlati bemutatókon, kiadványokon stb. keresztül. A felmérés folyamatosan zajlik.

A projekt második lépése a magán erdőgazdálkodók részére tanfolyam sorozat szervezése a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium és a Pro Silva Hungaria  támogatásával a természetszerű erdőgazdálkodás alapelveinek megismertetésére. A tanfolyamon résztvevők szállás, étkezési és a szervezéssel kapcsolatos egyéb költségek jelentős részét a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fedezi. A résztvevőknek mindössze 2-3000 Ft részvételi díjjal kell számolniuk. Sajnos csak korlátozott számban tudunk jelentkezőket fogadni az alábbi ismertetőben foglaltak szerint, elsősorban a jelentkezési sorrend alapján. Kérjük ezért, hogy a tisztelt tagok - és természetesen nem csak a MEGOSZ, hanem az OEE magánerdő tulajdonos, vagy magánerdőt kezelő tagjai is – jelentkezési szándékukat a MEGOSZ Titkárságának fenti elérhetőségein, vagy a06 30 578 74 81 mobil számon lehet jelezni!

A projekt harmadik lépcsője egy összevont tanfolyam sorozat lesz, amely a természetvédelem és az erdőgazdálkodás EU-konform összhangjáról ad képet a magán erdőgazdálkodók számára.
Aktív közreműködésükre számítunk, használják ki a kínálkozó lehetőséget!

   
 
2017. 07. 12. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design