magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

A Sümegi Fehér-kövek TT védetté nyilvánítása
 


Megjelent a környezetvédelmi és vizügyi miniszter 29/2007. (X. 6.) KvVM rendelete a Sümegi Fehér-kövek természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

   
 

  A Sümegi Fehér-kövek természetvédelmi terület, illetve a Fehérsziklák erdőrezervátum Veszprém megyében, Csabrendek és Sümeg közigazgatási területén található, 307,9 hektáros kiterjedéssel. A TT-n belül 46,9 hektár fokozottan védett természeti terület, amely egyben az erdőrezervátum magterülete is.

  A védetté nyilvánítás célja a területen található védett növény- és állatfajok, illetve élőhelyük megóvása, valamint az erdőben zajló természetes folyamatok kutatásának, megfigyelésének, továbbá a természetközeli módon végzett erdőgazdálkodást megalapozó gyakorlati ismeretek megszerzésének elősegítése. A területen értékes erdőtársulások találhatók; ilyenek a Déli-Bakonyra jellemző középhegységi bükkös (Melitto-Fagetum), a gyertyános kocsánytalan tölgyes (Querco petraeae-Carpinetum), valamint a mészkedvelő erdőtársulások - karszt-bokorerdő (Cotino-Quercetum pubescentis) és mészkedvelő tölgyes (Orno-Quercetum pubescenti-cerris) - állományai.

  A Sümegi Fehér-kövek TT természetvédelmi kezeléséért felelős szerv a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság.

   
 
2007.10.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design