magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Kitüntették a Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 11 dolgozóját
 
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az augusztus 20-i ünnepségek keretében Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, a Kőszegi Tájegységért felelős osztályvezetőnek, valamint 9 fő természetvédelmi őrnek. A kitüntetést indoka a Kőszegi Tájvédelmi körzetben rohamosan terjedő, egyre komolyabb természeti károkat okozó, üzletszerű folytatott illegális „downhill” kerékpározás elleni sikeres hatósági fellépés volt.
   
 
 A Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén évek óta folyik downhill kerékpározás, a területen több illegálisan épített pálya található. A pályák kialakítása során a védett természeti területen az útban lévő kisebb fákat és élő fák gyökereit fejszével kivágták. Részben a helyben kivágott faanyagból részben odavitt raklapokból és egyéb anyagokból rámpákat, ugratókat, „döntött falú kanyarokat” alakítottak ki. A rámpákat és ugratókat több esetben élő fák törzséhez szegezték. A nagy sebességgel haladó, sokszor blokkolva fékező kerékpárok erősen erodálják a talajfelszínt, annak moha- és gyepszintjét megsemmisítik. A kerékpározók az országos kék túra útvonalát is pályaként használták és sajnálatosan sok helyen a laikusok számára is egyértelműen látható az a pusztítás, amit kerékpárok és a kerékpárosok okoznak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata 2011. április 17-én a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben sikeres akciót hajtott végre a védett természeti területet nagymértékben károsító illegális „downhill” kerékpárosokkal szemben. Az akcióban részt vevők eredményesen és szakszerűen hajtották végre, az ő testi épségüket is veszélyeztető hatósági intézkedést. A természetvédelmi őrzés terén kifejtett áldozatos munkájuk elismeréséül kapják összesen 11-en a Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetést. A Természetvédelmi Őrszolgálat az említetthez hasonló – szerencsére kényszerintő eszközök használata csak a legritkább esetben fordul elő – intézkedései nemcsak a természetvédelem közcéljait szolgálják, hanem azok érdekeit is, akik a szabályokat betartva a védett természeti területeken kívánnak kikapcsolódni, természetet járni vagy éppen az engedéllyel folytatható terepsportoknak hódolni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További részletes információkat itt talál a védett természeti területen járművel való közlekedés természetvédelmi szabályozásáról.
 
 
 
 
   
 
2011.09.21.
Idegenhonos inváziós fajok
Védett madarak mentése
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
Az Év Emlőse
A Természetvédelem Nagykövete
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design