magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

"Az Év Ökoturisztikai létesítménye 2011" díjak átadása a Turizmus Világnapján
 
Második alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gerbeaud Cukrászda Arany Szalonjában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével valósult meg.
   
 
A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások stb.) pályázhattak, látogatóközpont vagy tanösvény kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy a létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A pályázat nyertesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2011” címet. A helyezett létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.
 
 
 


 „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet 2011-ben a Szabics Bt. által működtetett Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény nyerte el. A 1500 méter hosszú útvonal Tiszaörvény határában, a Tisza és a Tisza-tó közötti „szigeten” került kialakításra. A bemutatás központi témája a Tisza mente egyik különleges élőlénye, a tiszavirág (kérész), amely nyár elején „virágba borítja” a folyót. A tanösvény számos szórakoztató és interaktív elemet tartalmaz, egyéni, családi és iskolai kirándulások számára egyaránt tartalmas programot biztosít. Látogatóközpont kategóriában második helyezést ért el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete. A fokozottan védett barlang egy 250 m-es szakaszát és az itt található páratlan természeti értékeket tekinthetik meg a látogatók. A Budai-hegység legjelentősebb barlangjait bemutató, újonnan kialakított kiállítás minden elemében az interaktivitás lehetőségét biztosítja a látogatók számára. 
„Az év ökoturisztikai látogatóközpontja” címet 2011-ben az idei évben megnyitott tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont nyerte el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhely kiállítótermében szinte minden mozog vagy mozgásba hozható, és minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a „megszelídült vulkánok földjét”, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek egyik emblematikus példáját, a levendulatermesztést.

 
 
 
 
   
 
2011.09.28.
Idegenhonos inváziós fajok
Védett madarak mentése
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
Az Év Emlőse
A Természetvédelem Nagykövete
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design