Ugrás a tartalomhoz

A „Tavasztól őszig magyar tájakon” rendezvénysorozat negyedik állomása 2012. július 28-án a Vajdahunyad várban

2012.07.25.
A Tavasztól-őszig magyar tájakon című, öt rendezvényből álló, a magyar tájakat és a hazai termékeket népszerűsítő, díjmentes programsorozat keretében a negyedik alkalommal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság mutatkozik be a Vajdahunyad várban. A Folyók között mi terem - „vadat és halat, s mi jó falat...” című rendezvény 2012. július 28. 10-17 óráig színes és változatos programokkal várja az érdeklődőket.

A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár kerengőjének hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal és a halászháló-szövés rejtelmeivel, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, majd balatoni halételeket is fogyaszthatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

Programkínálat:

• A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság bemutatkozása

• Kézműves foglalkozások gyerekeknek: kavicsfestés, hajtogatás, alkotás gyékényből

• Halászháló-szövés mesterségének bemutatója

• Gyermekjátékok: halfelismerő játék, pecajáték, halas társasjáték, halas memóriakártya

• Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: zöldségek és gyümölcsök, eperbor, perec, fűszerpaprika

• A BioSzentandrás-program bemutatása (Hernádszentandrás Község Önkormányzata)

• Előadások a Balaton-felvidéki és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található vizes élőhelyekről és az ártéri gazdálkodásról

• 10:30 Üveges Gábor: Hernádszentandrástól BioSzentandrásig

• 11:30 Petrovics Zoltán: Bodrogzug, az árvizek szorításában

• 12:30 Varga Péter: A LEADER program szerepe a vidéki térségek felzárkóztatásában

• 13:30 Szűcs Judit: „Itt a leglelke főggye vót” – Ártéri gazdálkodás a közép-tiszai tájon (Minden korosztálynak!)

• 14:30 Fekete Áron: A Balaton halászata, horgászata és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bemutatása

• 15:30 Mészáros Krisztina és Fazekas Krisztina: „Természet(l)esen – A vizek útján”

• A gyermekekkel a Kerek Erdő Zeneműhely muzsikál (11:00, 14:00, 15:30)

• A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. busapaprikással készül

• Tárlatvezetés felnőtteknek A halászat története Magyarországon c. kiállításban 11:00-kor és 15:00-kor

A tárlatvezetésekre a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál.

Helyszín: a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, Városliget – Vajdahunyad vár) kerengője

A rendezvényre a belépés díjtalan.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg. A műsorváltoztatás jogát a rendezők fenntartják.

 A díjmentes rendezvénysorozat utolsó időpontja:

2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét”

***

 

A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján.

A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Sáv bezárása