magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Megvannak a Natura 2000 díj 2018. évi döntősei!
 
Szavazzon most a kedvencére!
Az Európai Bizottság Natura 2000 díja az európaiak által a Natura 2000 védett területek hálózatán belül a természetvédelembe fektetett időt, elkötelezettséget és erőfeszítéseket ismeri el.
   
 
 A díj célja, hogy szélesebb körben felhívja a figyelmet a Natura 2000 hálózatra, valamint a természeti örökség megóvásában, illetve  társadalmi és gazdasági jólétünk előmozdításában játszott szerepére.
 
A nevezési feltételeknek megfelelő, szerte az EU-ból – Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, az Egyesült Királyságból, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Írországból, Lengyelországból, Luxemburgból, Magyarországról, Németországból, Portugáliából és Spanyolországból –jelentkező hetvenöt pályázó közül huszonöt döntős kiválasztására került sor. A benyújtott pályázatok között volt több határokon átnyúló, illetve Törökországot is érintő, valamint egy, az egész EU-t átfogó projekt is.
 
A bejelentésre reagálva Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos az alábbiakat mondta:
 
Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sok kimagasló eredményt láthatunk európai természeti örökségünk védelme terén. Ezek egyértelműen mutatják, hogy milyen értéket nyújt Európa gazdasága részére és hogy mennyire a kultúránk középpontjában áll a természet. Mindenkit arra biztatok, hogyszavazzon, hogy ezek a figyelemreméltó pályázatok megkapják a megérdemelt figyelmet!”
 
Az öt kategória – Természetvédelem, Társadalmi-gazdasági előnyök, Kommunikáció, Érdekek/felfogások összehangolása, valamint a Hálózatépítés és határokon átnyúlóegyüttműködés – döntőseit független zsűri értékeli majd.
 
Ezzel párhuzamosan közönségszavazás is zajlik, amelynek során az Európai Polgári Díj kerül odaítélésre. Az internetes szavazás 2018. április 22-én zárul.
 
A 25 döntős közé magyar pályázat is került. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásban 2012 és 2016 között zajlott a Helicon LIFE projekt, melynek fő célkitűzése a parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítása volt az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával.
A projekt során a kilenc partnerszervezet (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Nemzeti Nyomozó Iroda, Országos Magyar Vadászkamara, Fővárosi Állat- és Növénykert, Jászberényi Állat- és Növénykert, Természetfilm.hu Egyesület), számos szakember és mintegy 400 önkéntes 33 akciót hajtott végre.
A projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a mérgezések felderítésében részt vevő szakmai csoportok munkájához egységes terepi, állatorvosi és rendőrségi protokollok készüljenek. Mindezen protokollok és módszerek azt eredményezték, hogy a ragadozó-mérgezések szempontjából a világon az egyik legjobban feltárt ország lett hazánk, és a módszerek több európai uniós és nemzetközi szakmai irányelvbe is bekerültek.
 
A győzteseket egy Brüsszelben, 2018. május 17-én, tartandó ünnepség keretében jelentik be, amelynek házigazdája Vella biztos lesz. A rendezvényen a sajtó és a nagyközönség is részt vehet majd.
 
A részvételi szándékának jelzéséhez online regisztráció  szükséges.
 
A díjátadó online is nézhető a Natura 2000 díj weboldalán.
 
Médiakapcsolat:
 
natura2000awards@tipik.eu