magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Földikutya-évindító a Természettudományi Múzeumban
 
2018-ban a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program, a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal karöltve, a földikutyát jelölte ki Az Év Emlősének – mondta el dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár március 29-én a Magyar Természettudományi Múzeumban.
   
 
A hajdani füves puszták elterjedt rágcsálójából napjainkra pár száz, esetleg ezer példány maradt, sokkal ritkábbak, mint a természetvédelem nemzetközi szimbólumának tekintett óriáspandák. Az elmúlt év egyik legjelentősebb természetvédelmi sikere volt, hogy a legritkábbnak tekintett délvidéki földikutya legnagyobb hazai állományának otthont adó felhagyott katonai gyakorlóterep országos védelem alá kerülhetett: 114 hektáron megalakult a Bajai Földikutya Rezervátum. A bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidéki földikutya megmentésére és védelmére hoztak létre. Emellett új területekkel bővült a földikutyák élőhelye Kelebia-Ásotthalom határában is.
 
 
Az Év Emlőse kezdeményezést öt éve indította útjára a Vadonleső Program; az évek során mintegy hétezer pályamunkát (versillusztrációt, képregényt, videoklipet vagy épp mesét, verset) küldtek be a különböző korosztályú gyerekek, iskolások a Vadonleső Program pályázataira.
A tematikus évindító családi rendezvényen több száz gyerek és szüleik, érdeklődők voltak kíváncsiak a színvonalas programra. Elhangzott többek között Lackfi János „Fészke kutya” című földikutyákról írt új verse és Gryllus Vilmos hasonló témájú dala is a „Természetes dalok” című koncertjének részeként.
 
 
Igazi tavaszindító természetvédelmi kavalkáddal várták a természeti értékeinkre fogékony közönséget a Természetmegőrzési Főosztály, a Magyar Természettudományi Múzeum és a RAPTORSPREY LIFE projekt standjai is.
 
A földikutya évindító rendezvényével egy időben nyílt meg a Földi kölök és a Fogas vakony — Földikutyák a Kárpát-medencében című időszaki kiállítás is a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás, melynek részeként a Vadonleső Program és az Év Emlőse kezdeményezés is bemutatkozik, 2018. december 2-ig látogatható.
 
 
További információk az alábbi oldalakon találhatók:
 
 
   
 
2018.04.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design