magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

100 köbméter szeméttől szabadították meg az Ipolyt az önkéntesek
 
A Zöld Forrás program által támogatott Ipolytisztítási akció idén a folyó egy még korábban nem tisztított szakaszán valósult meg a Magosfa Alapítvány és önkéntesei jóvoltából.
   
 
Az akció 2 napja alatt (2018. június 30–július 1.) Ráróspusztától Bussáig jutottak az önkéntesek, és 72 nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze, illetve több, az élővilágra közvetlenül is veszélyt jelentő szennyezőforrást számoltak fel: vegyszeres, olajos és festékes kannákat, akkumulátorokat, hungarocell-, habszivacs- és nejlondarabokat, műanyag törmeléket (összesen kb. 100 m3-t). 
 

Az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja sok éve támogatja a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány Ipolytisztítási akcióját. Sőt, ebből a forrásból valósulhatott meg az Alapítvány által kiadott „Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve” is 2012-ben, amely hasznos kiadvány hasonló akciókat szervező más szervezetek számára is.
A kézikönyv itt érhető el: http://www.magosfa.hu/szemetszedes-vizen-kezikonyv/

Az Alapítvány 2004-ben indította el szennyezőforrás-felmérési és -felszámolási programját a szobi kistérségben, és 2005-ben szervezte meg az első nomád vízi vándortúrát az Ipolyon, kifejezetten azzal a céllal, hogy felszámolja a szennyezőforrásokat ezen a természeti értékekben még mindig gazdag területen.
 
Az akciók célja az Ipoly és a Duna vízminőségének javítása, a folyók élővilágának védelme, a környező lakosság életminőségének, valamint a vízitúrázás feltételeinek javítása. A 2−3 napos túra során az önkéntesek kenukkal járják be a folyó egy kijelölt szakaszát, és zsákokba gyűjtik a szemetet a mederből, illetve a partokról. A helyenként több méter magasan felhalmozódott, és a folyó hajózhatóságát akadályozó szemét-, illetve hordalékhalmok felszámolása embert próbáló feladat. Gyakran kerülnek elő hűtőszekrények, televíziók, autó- és traktorgumik, amiket veszélyes hulladékként elkülönítve gyűjtenek az önkéntesek. 
 
 
 
Fotók: Juhász Lilla
 
   
 
2018.07.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design