magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Sikeresen halad előre a hazai zöldinfrastruktúra megőrzését szolgáló kutatás
 
A hazai zöldinfrastruktúra megőrzését és fejlesztését megalapozó stratégiai keretek meghatározásáról szóló műhelytalálkozó során mutatták be a természetvédelem országos programja (KEHOP-4.3.0-15-2016-00001) fejlesztési elemének eddigi eredményeit az Agrárminisztérium rendezvényén.
   
 
A projektelem feladata a hazai zöldinfrastruktúra hálózat meghatározása és felmérése – a tájtípusok felmérése, értékelése, és azok minőségi célállapotának meghatározása, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások feltérképezése alapján –, melynek eredményeként meghatározhatók a nemzeti restaurációs prioritások és azok célterületei.
 
A felkért előadók a projekt megvalósításában aktívan közreműködő szervezetek, valamint külsős, zöldinfrastruktúrával foglalkozó elismert szakmai szervezetek munkatársai közül kerültek ki. Így az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, az Ormos Imre Alapítvány, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatalának Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, valamint Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. nevében hallhattunk figyelemre méltó előadásokat. A szakmai nap előtérbe hozta nemzetközi egyezményekből fakadó feladatainkat és ezek teljesítéséhez kapcsolódóan a KEHOP-4.3.0-15-2016-00001. számú projekt szerepét, valamint jó példákként már megvalósult zöldinfrastruktúra projekteket is szerepeltetett.
 

 
A projektben munkálkodó szakértők bemutatták a projekt előkészítési szakaszában elért eredményeket, eredménytermékeket, együttműködési lehetőségeket, jövőbeli terveiket, elképzeléseiket. Első ízben került bemutatásra a fejlesztési elem önálló, szemléletformálást célzó rövid prospektusa is.
 
Az elhangzó előadások mellett a rendezvény lehetőséget teremtett a különböző szakmai szervezetek közötti érdemi párbeszédre is, hiszen a meghívotti kör egyaránt lefedte az államigazgatás, a tervezői szektor, a kutatói kör, valamint a civil szféra meghatározó szereplőit, de képviseltették magukat a projekt sikeréhez hozzájáruló egyéb fejlesztési elemek (Tájkarakter, Ökoszisztéma-szolgáltatások, Natura) munkatársai is. A rendezvény programját ide kattintva tölthetik le az érdeklődők, az elhangzott előadások pedig az alábbi linkeken érhetőek el:
 
Pádárné dr. Török Éva (Agrárminisztérium) – A KEHOP központi projekt és a zöldinfrastruktúra munkacsoport munkája
 
 
 
 
Tatai Zsombor (Agrárminisztérium) – Budapest zöldinfrastruktúra stratégiája
 
 
 
Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka (Ormos Imre Alapítvány) – Zöldinfrastruktúra hálózat fejlesztési jógyakorlatok települési léptékben 
 
   
 
2018.11.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design