magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Beszámoló a LIFE Környezet- és természetvédelmi tréningről
 
2018. november 28-án megrendezésre került az év utolsó, környezet-, és természetvédelmi tematikájú LIFE tréningje az Agrárminisztérium szervezésében. A rendezvényen 69 fő vett részt.
   
 

A LIFE Környezet- és természetvédelmi tréning a „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című (LIFE14 CAP/HU/000010) projekt keretében valósult meg, melynek fő célja az Európai Bizottság által felügyelt LIFE program szélesebb körű megismertetése és – elsősorban – a Környezetvédelmi alprogramba tartozó pályázatok beadásának elősegítése.

Képzésünkön a jelenlévők megismerhették a „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című projekt főbb eredményeit és a pályázók számára a továbbiakban is hasznosítható termékeit, elérhető elemeit.

Bokor Veronika és Novák Judit Eszter, LIFE nemzeti kapcsolattartók beszámoltak az idén bevezetésre került kétlépcsős pályázat-benyújtási rendszer tapasztalatairól; valamint a LIFE program 2021-től várható újdonságairól.

Bemutatkozott a portugáliai LIFE Index-Air projekt, melynek keretében lehetőség nyílt a projekt részletes szakmai hátterének megismerésére. A portugál projektgazda hasznos tippekkel látta el a magyar résztvevőket. A projekt a levegőminőség-védelem innovatív kezelésére irányul egy szoftveres eszköz kifejlesztése révén, melyről bővebb információt honlapjukon olvashatnak.

A tréning meghívott előadója volt Dr. Palatitz Péter a Magyar Madártani Egyesület képviseletében, aki LIFE pályázatírói és projektmenedzsment tapasztalatai alapján, valamint a kékvércse védelmében indított sikeres LIFE projektjük példáján mutatta be, hogy melyek azok a tényezők, melyek sikerre vihetik az ötletünket.

A délután folyamán kerekasztal beszélgetés keretében mutatkoztak be a hazai nyertes környezetvédelmi- és természetvédelmi projektkoncepciók, valamint a magyar LIFE kapacitásépítési projekt során összegyűjtött tanácsokkal is elláttuk a jelenlévőket. A tréning büféebéddel egybekötött networkinggel zárult.

 

Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

Sikeres pályázatírást kívánunk:

Környezetfejlesztési és –stratégiai Főosztály és Természetmegőrzési Főosztály

 

Letölthető előadások:

Szijártó Ágnes és Demeter András: A LIFE kapacitásépítési projekt eredményei

Bokor Veronika és Novák Judit: Az új kétlépcsős pályázatbenyújtási rendszer tapasztalatai

Marta Almeida: Projektírás, megvalósítás tapasztalatai (LIFE Index-Air projekt a levegőminőség javítása érdekében)

Dr. Palatitz Péter: Sikeres LIFE projekt írása és megvalósítása, gyakorlati útmutatás (A kék vércse védelme a Kárpát-medencében)

Kerekasztal beszélgetés:

A LIFE kapacitásépítési projekt során összegyűjtött főbb tanácsok természetvédelmi LIFE pályázóknak

A LIFE kapacitásépítési projekt során összegyűjtött főbb tanácsok környezetvédelmi LIFE pályázóknak

A környezetvédelmi szekció kerekasztal beszélgetésének összefoglalója

   
 
2018.12.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design