magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Tudományterületek összefogása a táji értékek megőrzése érdekében
 
2018 őszén megvalósítási szakaszába lépett a természetvédelem országos programjának TÁJKARAKTER fejlesztési eleme. Ennek első szakmai részeredményeit mutatták be az Agrárminisztérium által szervezett tájékoztató fórumon. A rendezvény felkért előadói betekintést nyújtottak a magyarországi tájkarakter típusok országos léptékű számbavételének módszertani kérdéseibe, az erre irányuló kutatás folyamatába.
   
 
A természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozását célzó TÁJKARAKTER fejlesztési elem megvalósítását vezető Agrárminisztérium szerződéses szakmai partnerei, a Lechner Tudásközpont, az Ormos Imre Alapítvány, és a Tájműhely Kft. szakértői ismertették a kutatás eddigi eredményeit és a felmerült módszertani kérdéseket.
 
A tájkarakter azonosítását és leírását célzó fejlesztési elem megvalósításának egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon az Európai Táj Egyezmény által előírt kötelezettségek teljesítéséhez, ezért az Agrárminisztérium munkatársa előadást tartott az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport kapcsolódási pontjairól. A rendezvény során első ízben mutatták be a fejlesztési elem önálló leporellóját, ami hozzájárulhat a tájkarakter társadalmi ismertségének növeléséhez, az elvégzendő feladatok és kijelölt célok megértéséhez. 

 Az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője köszönti a résztvevőket

 
A fejlesztési elem iránti kimagasló érdeklődést mutatja, hogy a rendezvényen képviseltette magát több, a feladat végrehajtásában érintett minisztérium, nemzeti park igazgatóság, egyetem, megyei önkormányzat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, illetve a téma iránt érdeklődő szakértő is.
 
Az elhangzott előadások anyagai az alábbiakban tölthetőek le: 
 
 
 
Schneller Krisztián (Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.) - Természeti indikátorok a tájkarakter osztályozásban
 
Illyés Zsuzsanna, Varga Dalma, Földi Zsófia (Ormos Imre Alapítvány, SZIE Tájépítészeti Kar) - Antropogén indikátorok
 
Vaszócsik Vilja (Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.) - Indikátorcsoportok eredményeinek bemutatása - komplex indikátorok
 
Kollányi László (Ormos Imre Alapítvány, SZIE Tájépítészeti Kar) - Indikátor fejlesztés a KEHOP tájkarakter kutatáshoz, eredmények, percepcionális indikátorok
 
Dr. Konkoly-Gyuró Éva (Tájműhely Kft.) Csőszi Mónika (Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.) - Az országos léptékű tájkarakter módszertan kidolgozásának eredményei és további lépései 
   
 
2019.02.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design