magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos 2020. évi szakmai értekezlet
 

Az Agrárminisztérium 2020. december 2-án, a vírushelyzetre való tekintettel online tartotta meg az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos éves szakmai értekezletét a minisztérium érintett főosztályai, a kormányhivatalok és a nemzeti park igazgatóságok részvételével.

   
 

Az értekezlet központi témája ezúttal Az európai uniós jegyzéken szereplő idegenhonos inváziós fajok terjedési útvonalainak magyarországi átfogó elemzése és értékelése, valamint a terjedési útvonalak cselekvési tervei című dokumentum áttekintése volt, melyet az Agrárminisztérium az idei évben nyújtott be az Európai Bizottság részére. A hazai cselekvési tervek az uniós jegyzéken szereplő 66 fajból a Magyarországon természetben vagy zárt tartásban jelenleg előforduló 40 faj elleni fellépésre határoznak meg szigorú intézkedéseket, melyek sikeres végrehajtása több ágazat összefogását igényli. Mindezeket elősegítendő, a Természetmegőrzési Főosztály az intézkedések bemutatásán túl a második előadás keretében ismertette az inváziós fajokkal szembeni védekezés jogi szabályozását – különös tekintettel az állami és a közérdekű védekezés elrendelésére – és tisztázta az egyes szereplők hatásköreit, illetve válaszokat adott a kormányhivatalok és a nemzeti park igazgatóságok részéről felmerült kérdésekre.

Az elhangzott előadások diasorai itt érhetőek el:

Dr. Nagy Gergő (Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály) - Az európai uniós jegyzékenszereplő idegenhonos inváziós fajok terjedési útvonalainak magyarországi átfogó elemzése és értékelése, valamint a terjedési útvonalak cselekvési tervei

Dr. Láng Péter (Agrárminisztérium, Természetmegőrzési Főosztály) - Eljárásrend az inváziós fajokkal szembeni védekezésre a hatályos jogszabályok alapján

   
 
2020.12.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design