magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Elhunyt dr. Merkl Ottó főmuzeológus
 
Búcsúzunk a hazai rovarászat és természetvédelem jelentős személyiségétől, dr. Merkl Ottó (1957-2021) főmuzeológustól.
   
 

Mély megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Merkl Ottó entomológus, aki 1981 óta a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének főmuzeológusa, az Állattár frissen kinevezett igazgatója, a Magyar Rovartani Társaság alelnöke, a Magyar Biológiai Társaság továbbá a Magyar Biodiverzitáskutató Társaság oszlopos tagja, nemzetközi hírű bogarász tudós 2021. február 19-én reggel, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Több, mint 30 éves szakmai pályafutása alatt kiemelkedő központi személyisége volt mind a hazai rovarászatnak, mind pedig a természetvédelmi szakterületnek. Munkájának elismeréseként 2019-ben átvehette a Frivaldszky Imre-emlékplakett arany fokozatát és a Pro Natura díjat is.


Dr. Merkl Ottó a Pro Natura díj átvételekor (Fotó: AM)

 

Szakmai hozzáértéséről – a Magyar Természettudományi Múzeum általa évtizedekig gondozott Bogárgyűjteményén kívül – számos magas színvonlú cikk, kiadvány és könyv is tanúbizponyságot tesz, több mint 15 éve szerkesztette a Folia entomologica hungarica szakmai folyóiratot, és az Agráminisztérium természetvédelmi szakágát is nagyban támogatta színvonalas szakmai kommunikációs anyagok szerkesztésében és az Élőhelyvédelmi irányelv szerinti országjelentés összeállításában nyújtott segítségével.   

 

   
 
2021.02.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design