magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

A vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánította a Tétényi-fennsíkot és a Zabanyik-hegyet
2011.12.23. 14:01
A vidékfejlesztési miniszter rendelkezett a Tétényi-fennsík és a Zabanyik-hegy védetté nyilvánításáról, és a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről. Az oltalom alá helyezéssel egyidejűleg megjelent a területek természetvédelmi kezelési terve is. A miniszter további négy, korábban védetté nyilvánított terület természetvédelmi kezelési tervéről is rendelkezett.
Részletek
A LIFE jövője
2011.12.22. 15:54
A LIFE program 2014-2020 időszakra vonatkozóan 2012. január 12-én megjelent a „Az Európai Parlament és a Tanács rendelete a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program létrehozásáról (LIFE)” című, Európai Bizottság által kiadott tervezet.
Részletek
Legfrissebb magyar pályázati sikerek a LIFE programban
2011.12.22. 15:49
Mindhárom hazánk által 2010-ben benyújtott LIFE+ Természet pályázatot támogatásra érdemesnek ítélte az Európai Bizottság, mely összesen közel 4,1 millió euró EU-s támogatást jelent.
Részletek
Decemberben is virágzik a Kiskunságban a tartós szegfű
2011.12.22. 15:29
Még most, december elején is találtak virágzó példányt a világ egyik legritkább vadvirágából a Kiskunságban, melynek állománya öt év alatt 20.000-ről csaknem 100.000-re nőtt, egy uniós támogatású szegfűmentő programnak köszönhetően.
Részletek
Homoki erdőssztyepp-tölgyesek és pannon homoki gyepek konferencia
2011.11.14. 17:04
2011. október 6-8-án „Homoki erdőssztyepp-tölgyesek és pannon homoki gyepek konferencia” került megrendezésre Kecskeméten. A WWF Magyarország, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az „Euro-szibériai erdőssztyepp-tölgyesek és pannon homoki gyepek megőrzése a Nagykőrösi pusztai tölgyesek Natura 2000 területen”, valamint a „Pannon bennszülött tartós szegfű védelme” című LIFE pályázatok keretében szervezte a nemzetközi konferenciát.
Részletek
Ötoldalú bioszféra-rezervátum Európa egyik utolsó természetközeli állapotú folyórendszere mentén
2011.11.07. 10:00
A 2011. első félévi magyar EU-elnökség kiemelkedő eredménye volt, hogy Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia környezetvédelmi miniszterei nyilatkozatot írtak alá Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozásának szándékáról. 2011. október 28-án a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében megalakult a bioszféra-rezervátum kialakításának további lépéseiért felelős Koordinációs Bizottság.
Részletek
Megalakult a Hét Patak Gyöngye Natúrpark
2011.11.05. 11:22
2011. október 28-án Alsómocsoládon Tóth Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője dr. Fazekas Sándor miniszter úr köszöntőjét tolmácsolva ünnepélyes keretek között adta át az okleveleket a Hét Patak Gyöngye Natúrparkhoz csatlakozó 8 település polgármestereinek, illetve az önkormányzatok képviseletében megjelenteknek. Ezzel hatra emelkedett a hazánkban miniszteri hozzájárulással működő natúrparkok száma
Részletek
2011. évi EUROPARC közgyűlés és konferencia
2011.10.18. 10:14
Az EUROPARC konferencia éves közgyűlésének és szakmai programjának megrendezésére idén 2011. szeptember 21-25. között Németországban, Baden-Württemberg tartományban, a Swabian Alb Bioszféra Rezervátumban került sor.
Részletek
Geotóp Nap 2011 – A földtudományi értékek napja
2011.10.04. 09:55
A Magyar ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával idén október 8-án, szombaton 9 helyszínen rendezi meg földtudományi értékeinket (különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat stb.) bemutató és a földtudományi természetvédelmet az érdeklődőkkel megismertető terepi programjait. A szakvezetéses túrákon, sétákon az adott helyszínt kiválóan ismerő földtudományi szakemberek élményszerűen, közérthető módon mutatják be a látnivalókat. A programok lebonyolításában együttműködő partnerként nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek.
Részletek
"Az Év Ökoturisztikai létesítménye 2011" díjak átadása a Turizmus Világnapján
2011.09.28. 09:16
Második alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gerbeaud Cukrászda Arany Szalonjában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével valósult meg.
Részletek
Kitüntették a Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 11 dolgozóját
2011.09.21. 14:39
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az augusztus 20-i ünnepségek keretében Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, a Kőszegi Tájegységért felelős osztályvezetőnek, valamint 9 fő természetvédelmi őrnek. A kitüntetést indoka a Kőszegi Tájvédelmi körzetben rohamosan terjedő, egyre komolyabb természeti károkat okozó, üzletszerű folytatott illegális „downhill” kerékpározás elleni sikeres hatósági fellépés volt.
Részletek
7. Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál 2011. augusztus 5-7.
2011.07.26. 13:56
A Kiskunsági Nemzeti Park területén fekvő kisközség, Pusztaszer augusztus 5. és 7. között immár  hetedik alkalommal ad otthont az egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztiválnak.
Részletek
A Szalamandra Erdei Iskola infrastrukturális fejlesztése az Aggteleki Nemzeti Parkban
2011.07.25. 16:32
Az elmúlt két évben az ÚMFT KEOP-3.3.0 konstrukció keretében, közel 80 millió forint pályázati forrás felhasználásával valósult meg a Szalamandra Erdei Iskola szögligeti bázishelyének (Szalamandra Ház) és jósvafői programhelyszínének (Kúria Oktatóközpont) fejlesztésére, korszerűsítésére. A kültéri tematikus oktatóegységek kialakításával, oktatási segédanyagok fejlesztésével, oktatástechnikai eszköztár megújításával, az erdei iskola közösségi és lakótereinek, valamint irodáinak bútorfejlesztésével magasabb színvonalú erdei iskola szolgáltatás valósulhat majd meg. A fejlesztés az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett egyéb környezeti nevelési programokhoz is kiváló hátteret biztosít.
 
Részletek
Egyre népszerűbb a „Vadonlesés” Magyarországon
2011.06.01. 14:44
Az elmúlt félévben mintegy 13 000 látogatója volt a Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott Vadonleső honlapnak (www.vadonleso.hu). A 2009 szeptemberében elindított program azt célozta, hogy könnyen felismerhető, mással össze nem téveszthető védett állatokról és növényekről gyűjtsön elterjedési adatokat széles társadalmi részvétellel, önkéntesek bevonásával.
Részletek
Call of Life - Az Élet hívó szava
2011.05.23. 10:34
A Biológiai Sokféleség Világnapját minden év május 22-én ünnepeljük. Ezen a napon minden országban ünnepségek, filmvetítések, ismeretterjesztő és gyermekrendezvények irányítják az emberek figyelmét az élővilág sokszínűségére, ennek alapvető fontosságára és az ezt fenyegető veszélyekre. Idén a magyar EU elnökség félévében kiemelt téma az élővilág változatosságának védelme, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium egy témába vágó megrázó film, a Call of Life – Az Élet hívó szava című díjnyertes dokumentumfilm európai premierjével kívánja az eseményt emlékezetessé tenni.
 
Részletek
Pro Natura díjak átadása Drávaszentesen
2011.05.06. 10:54
A Föld Napja alkalmából a vidékfejlesztési miniszter a magyar természetvédelem legnagyobb kitüntetéseit: Pro Natura díjakat, Pro Natura emlékplaketteket, illetve miniszteri elismerő okleveleket adományozott azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal hozzájárultak a természet megóvásához.
Részletek
Miniszteri Nyilatkozatot írtak alá a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozásának előkészítéséről
2011.04.06. 12:01
Magyar kezdeményezésre március 25-én Gödöllőn, az EU Környezetvédelmi Minisztereinek Informális Találkozóján ötoldalú Miniszteri Nyilatkozat aláírására került sor a Mura-Dráva-Duna ötoldalú Bioszféra Rezervátum létrehozásának előkészítéséről. Az aláíráson jelen volt Janez Potoćnik EU környezetvédelmi főbiztos.
Részletek
„… ahol a tündérek lába tapossa a homokot...” /Mikszáth Kálmán/
2011.04.06. 08:39
A kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Tarnaszentmiklósi Tagiskola iskolavezetése ebben a tanévben is meghirdette 4. osztályos tanulók részére a Vásárhelyi Pál Megyei Természetismereti Versenyt. A versenyfelhívásra több mint 30 csapat jelentkezett, amelynek döntőjére 2011. március 25-én került sor a KÖTI-KÖVIZIG KISKÖREI SZAKASZMÉRNÖKSÉG épületének panoráma termében.
 
Részletek
Béka vonulások idején eddig horror színtere volt a garancsi útkanyar!
2011.03.18. 15:38
A címben szereplő mondat Tinnye község honlapján egy lakossági hozzászólás részlete. Remélhetőleg a most megvalósuló természetvédelmi akció elejét veszi a kritikus helyzet kialakulásának.
 
Részletek
Az Erdei Iskola Egyesület meghirdeti a Lehoczky János-díjat
2011.02.11. 12:34
A Díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez,  népszerűsítéséhez, és tapasztalatát, tudását megosztja, átadja embertársainak, ezáltal biztosítva a folytonosságot.
Részletek
Környezetvédelem: fontos nap a lazacok, vidrák és a bükkösök számára
2011.02.10. 09:14
Európa flórája és faunája jelenleg nagyobb védelmet élvez, mint bármikor korábban az Európai Unió történetében. Európa természetvédelmi területeinek hálózata, a Natura 2000 csaknem 27000 km²-rel bővült. E bővülés nagy részét több mint 17 500 km²-nyi tengeri terület alkotja, amellyel fokozottabb védelem biztosítható számos veszélyeztetett tengeri faj számára.
Részletek
A 2010. évi nemzeti szintű tájdíj pályázat ünnepélyes eredményhirdetése
2011.02.09. 13:56
2011. február 3-án, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székházában lévő Örökség Galériában került sor a 2010. évi nemzeti szintű tájdíj pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére. A pályázat kiírása és lebonyolítása az Európai Táj Egyezmény végrehajtása keretében történt.
Részletek
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
2011.02.01. 12:32
Január 31-én újabb magyarországi csillagoségbolt-park kapta meg az ezüst minősítést a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetségtől.
Részletek
Az „Év vadvirága” 2011-ben a leánykökörcsin
2011.01.26. 09:36
A honi botanikusok - az „Év madara” és az „Év fája” mozgalmak nyomán - az idei évtől megválasztják az „Év vadvirágá”-t, hogy évről-évre ráirányítsák a figyelmet, egy látványos és veszélyeztetett vadon élő virágos növényünkre.
A kezdeményezés mögé állt a Vidékfejlesztési Minisztérium, Természetmegőrzési Főosztálya is, mivel ez a növényfaj, többek között, a Vadonleső program (www.vadonleso.hu) egyik fontos célfaja.
Részletek
ÚJRA DIVERZITÁS SCIENCE CAFÉ
2011.01.26. 08:20
Beszélgetések a biológiai és a kulturális sokféleségről a Merlin Színházban,  természet- és társadalomtudósok felvezető előadásaival.

4. „Magyar-… két jóbarát?”: multikulturalizmus Magyarországon

2011. február 8. kedd 17.30.

Részletek
Magyarország részvételével indul a LifeWatch európai biodiverzitás kutatási infrastuktúra
2011.01.20. 10:41
2011. január 19-én, Amsterdamban, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Románia hivatalos képviselői - ünnepélyes keretek között - aláírták azt a dokumentumot, melyben az 5 európai ország intézményei kötelezettséget vállalnak a LifeWatch európai élővilágkutatási  (biodiverzitás) infrastuktúra kiépítésének megkezdésére.
Részletek
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design