magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Fotópályázat – Mit jelent számodra a táj?
2020.06.05.
Magyarország egyedülálló táji adottságainak, értékeinek népszerűsítése és a táj iránti érzékenység erősítése érdekében hirdet fotópályázatot az Agrárminisztérium, mellyel a digitális technológiák iránt az egyik leginkább fogékony fiatal korosztály, a 14-18 év közöttiek a tájfotózás terén kapnak megmérettetési lehetőséget.
Részletek
Hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Park rendelkezik kihirdetett övezeti besorolással
2020.06.03.

Legrégibb nemzeti parkunk, a Hortobágyi Nemzeti Park rendelkezik elsőként kijelölt övezeti besorolással a természetvédelemért felelős agrárminiszter 2020. június 2-án kihirdetett rendelete alapján. A nemzeti parkok területének természeti övezetbe, természetkímélő hasznosítási övezetbe és szolgáltató övezetbe sorolása hosszú távra meghatározza természetvédelmi kezelésük és hasznosításuk stratégiai–térbeli kereteit. Az övezeti besorolás elősegíti a meglévő természetvédelmi oltalom hatékonyabb gyakorlati érvényesítését nemzeti parkjainkban.

Részletek
A fény nemzetközi napján: A fényszennyezésről – világosan!
2020.05.15.

A fény nemzetközi napja alkalmából teszi közzé az Agrárminisztérium A fényszennyezésről – világosan! című szakmai útmutatót a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

Részletek
Jelentősen bővült a kiemelt természetvédelmi oltalmat élvező földtudományi természeti értékek köre
2020.05.13.

10 új országos jelentőségű védett természeti terület (természeti emlék) létesítésével összesen 11 földtani alapszelvény részesült természetvédelmi oltalomban az agrárminiszter május 12-én kihirdetett rendeletével. E védetté nyilvánítások jelentős előrelépést jelentenek a hazánk földtörténeti múltjának emlékeit őrző, természetvédelmi jelentőséggel rendelkező helyszínek, képződmények megőrzésében. A természetvédelmi szakterület által e célból a 2010-es évek elején elindított országos program keretében korábban 2015-ben és 2018-ban került sor földtudományi természeti emlékek (földtani alapszelvények és -képződmények) védetté nyilvánítására.

Részletek
Frissült és bővült a TIR interaktív térképi szolgáltatása
2020.04.22.
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) részeként, de önálló felületen (web.okir.hu) működő, internetes közönségszolgálati modul egyik almodulja a Természetvédelmi Információs Rendszerhez (TIR) kapcsolódó interaktív természetvédelmi térkép.
Részletek
Új natúrpark alakult az Őrjegben
2020.04.02.
Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.
Részletek
Miniszteri rendelet szabályozza a magyarországi natúrparkok létrejöttét és működését
2020.03.26.

Hosszas szakmai előkészítést és széleskörű társadalmi egyeztetést követően 2020. március 25-én kihirdetésre került a natúrparkok létrejöttéről és működéséről szóló 6/2020. AM rendelet.

Részletek
Új természetvédelmi terület létesült Duna menti természetes élőhelyek táji és természeti értékeinek megőrzése érdekében
2020.03.26.

A Duna Esztergom, Süttő és Tát területén lévő szigetein található, az egykori folyómenti természetes vizes és vízközeli élőhelyek mintegy 300 hektár kiterjedésű maradványainak kiemelt természetvédelmi oltalmáról rendelkezett Dr. Nagy István agrárminiszter a 7/2020. (III. 25.) AM rendeletben. A védetté nyilvánításról szóló rendelet az új természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervét is tartalmazza.

Részletek
Egy halvány reménysugár a reznek újbóli megtelepedésére Magyarországon
2020.02.28.
Jelentős nemzetközi döntés született a túzok kisméretű rokonának védelmében 
Részletek
Tiszaföldváron ismerkedtek a Tájkarakter kutatással
2020.02.11.
2020. február 7-én Tiszaföldvárra „érkezett” a Tájkarakter kutatás. A TÁJKARAKTER fejlesztési elem az országos szint megalapozása után ebben az évben a térségi szintre is kiemelt hangsúlyt fektet.
Részletek

« Vissza     Előre »   

Idegenhonos inváziós fajok
Védett madarak mentése
Az Év Emlőse
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
A Természetvédelem Nagykövete
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Bükki Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design