magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) » Hírek » 2009
2009
 

vissza a TIR kezdőlapra   vissza a Hírek oldalra

 

 

2009. december

Kedves TIR felhasználók! 2009 december 1-4-ig a TIR rövidebb időre szolgáltatáskiesésekkel fog működni és átmenetileg csak a központi kvvm szerver lesz elérhető a 9.3-as ArcGIS struktúraváltás miatt. A rendszerek elérhetősége és frissítése ütemezés szerint, folyamatosan történik az alábbi sorrendben: KvVM, FHNPI, KNPI, DDNPI, ŐNPI, BFNPI, DINPI, BNPI, ANPI, HNPI, KMNPI. Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

****************************************************************************************

december 1

A TIR bemutatkozási lehetőséget kapott a Nemzeti Hírközlési Tanácstól. "Az INSPIRE direktíva bevezetésének korlátai a természetvédelmi térbeli adatkészletek problémáinak tükrében" c. előadásban a szakállamtitkár rámutatott a rendszer használata során észlelt kormányzati adatcsere kereskedelem visszásságaira.

A Tanács a csatolt állásfoglalásban rögzítette, hogy indokoltnak tartja kormányzati állásfoglalás kialakítását a közpénzből előállított adatokkal való hatékony gazdálkodás, illetve az egységes kormányzati geometriai alap előállítása érdekében.

A Tanács állásfoglalását eljuttatta az informatikáért felelős kormánybiztosnak,valamint az érintett minisztereknek. 

Business online cikk (MTI Sajtóadatbank): http://businessonline.hu/cikk/75755/

2009. november

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) 2009. november 30-án meghallgatta "Az INSPIRE direktíva bevezetésének korlátai a természetvédelmi térbeli adatkészletek problémáinak tükrében" című előterjesztést.

Az NHIT - az előterjesztést követő szakmai vita után - a következő állásfoglalást alakította ki.
1. Az NHIT köszönetet mond az értékes előadásért.
2. Az NHIT nagyra értékeli a Természetvédelmi Információs Rendszer kialakításáért végzett munkát.
3. A vitában is tükröződtek a hazai közpénzből előállított adatok felhasználásának visszásságai (szabványok alkalmazása, együttműködés, adattárak, stb.).
4. Az NHIT támogatja a munka folytatását, beleértve az INSPIRE megvalósítását. A bemutatott szakmai célkitűzéseket az NHIT jónak és előremutatónak tartja.
5. Az NHIT megküldi jelen véleményét az informatikáért felelős kormánybiztosnak azzal a javaslattal, hogy indokoltnak tartja kormányzati állásfoglalás kialakítását a közpénzből előállított adatokkal való hatékony gazdálkodás, illetve az egységes kormányzati geometriai alap előállítása érdekében.

 november első fele KTVF-ek számára biztosított adat és térképi szolgáltatások ellenőrzése, valamint az ehhez kapcsolódó igények felmérése.

2009. október

A TIR 9.2-es ArcGis keretrendszerének  9.3-ra történő fejlesztési munkái folyamatban vannak az átalakítást a gyorsabb térképi megjelenítés miatt szükséges végrehajtani. A munkák várhatóan november közepére fejeződnek be.

A Természetvédelmi Monitorozó Osztály munkatársai a TMF munkatársakkal közösen elkészítették a Natura 2000 fedvények hrsz-ok alapján pontosított verzióját, melyek jóváhagyás után felkerülnek a közönségszolgálati portálra is. A véleményezők számára a térképek letölthetőek az alábbi linken (megfelelő azonosítás után). http://web.kvvm.hu/natura2000terkepek/

2009. szeptember

szeptember 17. A TIR fórum elérhetősége megváltozott: http://tirforum.kvvm.hu/ , az eddig csak intraneten működő szolgáltatást felváltotta a weben elérhető verzió.

szeptember 14. A TIR közönségszolgálati modul által szolgáltatott térképek rétegkiosztása újból a megszokott módon böngészhető.

szeptember 10. Az ökoturisztikai objektumok szótár-struktúrája frissítésre került, melyet a szeptember 4-én kiadott 3.2.0-ás verzió tartalmaz. A TIR közönségszolgálati modulja, jelenleg is fennálló technikai problémák miatt átmenetileg hibás rétegkiosztással működik. A kapcsolódó dokumentumok oldalról letölthető a Biotika adatgyűjtő program valamint a hozzá kapcsolódó leírás és taxonómiai adatbázis.

2009. augusztus

Augusztus 6-tól a TIR közönségszolgálati modulja átmenetileg technikai okok miatt, teljes funkcióval nem elérhető (rétegelrendezési és megjelenítési problémák adódhatnak).

A védett területek és Natura 2000 területek fedvényeinek frissítése a hónap közepére várható.

2009. július

Új térképi keresési funkciókkal ellátva megjelent a TIR 3.1.8-es és 3.19 bétaverziója. A NPI-i adatbázisok frissítésre kerültek.
 

2009. június

Június végére egységes adatbázisjavítás eredményeként megjelent a TIR 3.1.7-es verziója.

2009 június 9-11 között a Természetvédelmi Informatikai Osztály megtartotta első alapozó GIS és TIR (erdészeti modul) oktatását a KTVF-ek számára. Az oktatásra minden felügyelőségről érkeztek természetvédelmi szakemberek, az elsődleges téma az erdészeti modul és az ArcGIS 9.2 alapszintű használata volt.

Az egyre bővülő felhasználói igényeknek megfelelően új funkciókkal bővült a TIR 3.1.6-os verziója.

2009. május

Új keresési funkciókkal bővítve megjelent a TIR 3.1.5-ös verziója.

2009. április

április 21. Hálózati problémák miatt a TIR központi levélküldő szolgáltatása átmenetileg csak a mail.kvvm.hu végű e-mail címekre küldi a leveleket. A hiba javítása folyamatban van.

április 15. A legújabb biotika kézikönyvek megtalálhatóak a TIRSQL FTP szerverén.

2009. március

A folyamatos tesztelések és fejlesztések eredményeként március végére a TIR 3.1.4-es verzióban törlve lettek az elavult biotika struktúrák, és feltöltésre kerültek az új végleges verziók.

2009. február

2009. február 02-06 között, szerverkarbantartás miatt a TIR intranetes térképi megjelenítő felülete átmenetileg nem érhető el. Az adatbázis lekérdezőfelülete továbbra is folyamatosan működik.

2009. január

A TIR 3.1 verziójának bevezetése. TIR szupportszerződésben foglalt  első negyedéves fejlesztési tervek elfogadása megtörtént. TIR központi térképszerver addattároló kapacitásának növelése befejeződött, további fejlesztések folyamatban vannak (Daten-Kontor Kft).

Archívum:

2008     2007     2006

 


   frissítve:

 

   
 
2017. 07. 12. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design