Ugrás a tartalomhoz

keleti sün

Adatok

Magyar név: keleti sün

Latin név: Erinaceus roumanicus

Tágabb kategória, magyar: Emlősök (osztály)

Tágabb kategória, latin: Mammalia (classis)

Szűkebb kategória, magyar: Sünalakúak (rend)

Szűkebb kategória, latin: Erinaceomorpha (ordo)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 25 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1901

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 2. melléklet

Egyezmények: Bern III.

További információk

 
 
Testhossz: 30-35cm, farokhossz: 4-5 cm, testtömeg: 0,5-1,8 kg
 
 
Hazai elterjedés
Hazánk egész területén megtalálható, gyakori faj.
 
Élőhely
Szinte minden típusú élőhelyen előfordul. Tipikusan erdőkben, fasorokban telepszik meg, de például a Hortobágy facsoportjaiban is megbújik, és onnan jár ki a füves területekre táplálkozni. Kifejezetten gyakori a településeken. A kertekben rőzserakások, farakások alatt, sűrű bokrokban, kőrakásokban, vagy akár fáskamrákban is megtelepszik. Szántóföldekre is kijár táplálkozni, ha mellette alkalmas búvóhelyet talál.
 
Életmód
Látása gyenge, de szaglása és hallása kiváló. Ha veszélyt észlel, összegömbölyödik, és így a sűrű tüskéi hozzáférhetetlenné teszik. A hideg hónapokban téli álmot alszik. Amikor a környezet hőmérséklete tartósan 8oC alá esik, védett helyet keres rőzserakás alatt, gyökerek között, ahol az avar között összegömbölyödve nyugalomba vonul. A testhőmérséklet ilyenkor 6oC-ra csökken, melyet egész télen tart. A téli álomból külső zavaró hatásokra könnyen felébred. A testének felmelegítéséhez 2 órára van szüksége. Téli álomból akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet a 15oC-ot eléri. Gyökerek között, bokrok alatt, levelekből, szárakból készít magának fészket. A napi alvása során kinyújtózva alszik. A sün magányos állat, és különösen a hímek kerülik egymást, párzási időszakban azonban gyakran összekülönböznek, és ilyenkor nagy horkantásokkal és szuszogással járó lökdösődés alakul ki. Territóriumot nem tart.
 
Természetvédelmi megítélés
A faj nincs veszélyben, sőt a lakott területeken is terjeszkedik, bár szabad mozgásukat a kerítések gátolják. Védelme nem igényel gyakorlati teendőket.
 
A faj egyedének észlelése esetén a megfigyelés pár perc alatt bejelenthető a Vadonleső programunkban, melynek segítségével bárki hozzájárulhat a faj előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel a hosszú távú megőrzését. A program az alábbi logóra kattintva érhető el:
 
Forrás: Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (ed.) (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó. Budapest. p. 360. ISBN 978-963-09-5610-9
 
 
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása