Ugrás a tartalomhoz

10 éves az Európai Táj Egyezményt kihirdető törvény

2017.10.05.
2017. október 3-án a Földművelésügyi Minisztérium és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) szervezésében a Firenzében, 2000. október 20-án kelt, az Európai Táj Egyezmény kihirdetéséről szóló 2007. évi CXI. törvény elfogadásának 10 éves évfordulója alkalmából közös rendezvényre került sor Budapesten, az AJBH Nádor utcai épületében.

A rendezvényt Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója nyitotta meg. Az ünneplés előtt a résztvevők megemlékeztek Mőcsényi Mihány professzorról. Mőcsényi Mihány Kossuth-, Széchenyi-díjas és Sir Geoffrey Jellicoe-díjas magyar kertészmérnök, tájépítész, egyetemi tanár, a tájrendezés és tájvédelem magyarországi oktatásának megalapozója, az önálló Tájépítészeti Kar létrehozója, az Európa Tanács által elismert szakértő, aki 1976-1986 között a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) alelnöke, majd 1986 és 1990 között elnöke. 1991 és 1993 között a Kertészeti Egyetem rektora volt.

Az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének  (Tájegyezmény) szellemiségének jegyében a végrehajtásért felelős tárcák közösen, az egyes tárcák szemszögéből röviden összefoglalva bemutatták a Tájegyezményből adódó hazai feladatokat, az eddigi eredményeket és a terveket. A Földművelésügyi Minisztérium részéről Rácz András helyettes államtitkár, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke, a Miniszterelnökség részéről Füleky Zsolt, építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, valamint Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár távolléte okán üzenetet fogalmazott meg a rendezvény résztvevőinek.

Rácz András helyettes államtitkár úr bejelentette, hogy Magyarország csatlakozik az Európa Tanács azon kezdeményezéséhez, amely szerint október 20-át, mint az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének megnyitási évfordulóját idén először A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük.

Október 20-án ünnepeljük a tájat, amely kifejezi közös kulturális és természeti örökségünk sokféleségét, és identitásuk alapját képezi.

A táj jelentős szerepet játszik a nemzeti és helyi identitás kialakulásában és megerősítésében.

A műhelybeszélgetés megvitatta a Nemzeti Tájstratégia (2017-2026) végrehajtásából adódó feladatok közül a tájváltozás monitorozásának témakörét, továbbá a Magyar Tájdíj pályázati rendszerének működtetését és eddigi eredményeit. A rendezvényen hozzászóltak az Európa Tanács Táj Díjára felterjesztett győztes hazai pályázatok képviselői is.

A törvény elfogadásának 10. évfordulójához kapcsolódva Bándi Gyula úr megnyitotta a „Táji örökségünk megőrzéséért” című vándorkiállítást, amely 4 héten keresztül tekinthető meg az AJBH-ban. A kétnyelvű  (magyar, angol) kiállítás bemutatja az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, a Magyar Tájdíjat. Szakmai tematikus tablók készültek a tájvédelem, a kulturális örökségvédelem, a területrendezés és a területfejlesztés szakterületeinek az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének hazai végrehajtása érdekében végzett tevékenységéről. Két-két tabló a korábbi években győztes, az Európa Tanács Táj Díjára felterjesztett magyar pályaműveket mutatja be.

Sáv bezárása