Ugrás a tartalomhoz

Magyarország GMO-mentes stratégiája

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel (GMO-k) kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését. Hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytatunk, melynek irányvonalait határozat formájában 2006-ban fektette le a magyar Országgyűlés. Azóta ez a stratégia nem változott, sőt, 2012. január 1-től alkotmányos szintű védelmet kapott.

Hazánk GMO-mentes politikája egyrészt az egyes GMO-k már ismert negatív hatásait bizonyító tudományos eredményeken, és az elővigyázatosság elvén alapszik. Másrészt szem előtt kell tartanunk a jövő nemzedék érdekeit, a környezet biztonságát, és nem utolsó sorban a GMO-mentes státuszunkból fakadó piaci versenyelőnyünket, valamint az ehhez kapcsolódó gazdasági érdekeinket.

Amennyiben a GMO-k kijutnak a környezetbe, azokat nyomon követni és visszavonni gyakorlatilag lehetetlen, és előre nem látható hatással lehetnek a biológiai sokféleségre. Ezért nagyon fontos, hogy – az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva – megvédjük egyedülálló természeti értékeinket, megőrizzük mezőgazdaságunk GMO-mentességét.

Magyarországon a GMO-mentes mezőgazdasági stratégia eredményeképpen GM-növény soha nem került köztermesztésbe. Szigorúan ellenőrizzük a vetőmagok, szaporító anyagok GMO-tartalmát, ezzel is garantálva, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó növényi alapanyagok GMO-mentesek legyenek. Ebből egyértelmű gazdasági előnyünk származik, mivel a mezőgazdasági terményeink jelentős részét külföldön értékesítjük, és exportpiacaink GMO-mentes termékekre tartanak igényt.

Hazánk GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával, a jogszabályi környezettel, a nemzeti hatósági engedélyezési folyamatokkal, valamint az európai uniós és nemzetközi vonatkozásokkal kapcsolatban további információk a gmo.kormany.hu honlapon érhetők el.

Sáv bezárása