Ugrás a tartalomhoz
Natura 2000 terület
Élőhelyvédelem
Fajok védelme
Pályázat

10. évfordulóját ünnepli a Natura 2000-díj

2024.03.20.

A Natura 2000-díjat 10 éve alapította az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága azzal a céllal, hogy kitüntesse a Natura 2000 hálózaton belül kimagasló természetvédelmi eredményeket elért jogi személyeket (civil természetvédelmi szervezetek, oktatási intézmények, vállalkozások stb.). Az elmúlt 10 év során több mint 500 kezdeményezés szerepelt a jelöltek között, köszönhetően a Natura 2000-közösség fáradhatatlan erőfeszítéseinek és határozott elkötelezettségének.

2024-ben a szakmai zsűri 27 döntős közül fog egy-egy nyertest választani az alábbi öt kategóriában:

  • Határon átnyúló együttműködés
  • Kommunikáció
  • Közös munka a természetért
  • Tengeri természetvédelem
  • Természetvédelem a szárazföldön

Továbbá 2024. április 25-ig az ún. EU Citizens’ Award keretében bárkinek lehetősége nyílik szavaznia egy tetszőleges jelöltre. A közönségszavazás győztesét a nívós European Citizens’ Award-dal (európai polgári díj) jutalmazzák.

A 2024-es döntősök kiemelkedő kezdeményezéseket képviselnek a Natura 2000-területeken Belgiumból, Észtországból, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Portugáliából, Szlovákiából, Szlovéniából, Spanyolországból, Svédországból és Hollandiából. A jelöltek között idén megtalálhatjuk Magyarországot is, mivel hazánk partnerként részt vesz egy határon átnyúló együttműködésben – ez az Európai Tájgondozási Hálózat (Landcare Europe). A hálózat nemzeti egyesületei a természetvédelmi és gazdasági érdekeket egyeztetve olyan természetkímélő mezőgazdasági területgazdálkodási formákat támogatnak a Natura 2000-területeken és azokon túl, amelyek hosszú távon segítenek megőrizni a természetes, természetközeli és az ember alkotta kulturális örökséghez tartozó európai tájakat.

A Natura 2000-díj hat nyertesét az Európai Zöld Héten 2024. május 29-én 18:30-tól nyilvános ünnepségen hirdetik ki.

A szavazatokat az alábbi oldalon lehet leadni:

https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/natura-2000-award/natura-2000-award-meet-2024-edition-finalists_en

Sáv bezárása