Ugrás a tartalomhoz

100 köbméter szeméttől szabadították meg az Ipolyt az önkéntesek

2018.07.10.
A Zöld Forrás program által támogatott Ipolytisztítási akció idén a folyó egy még korábban nem tisztított szakaszán valósult meg a Magosfa Alapítvány és önkéntesei jóvoltából.

Az akció 2 napja alatt (2018. június 30–július 1.) Ráróspusztától Bussáig jutottak az önkéntesek, és 72 nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze, illetve több, az élővilágra közvetlenül is veszélyt jelentő szennyezőforrást számoltak fel: vegyszeres, olajos és festékes kannákat, akkumulátorokat, hungarocell-, habszivacs- és nejlondarabokat, műanyag törmeléket (összesen kb. 100 m3-t). 


Az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja sok éve támogatja a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány Ipolytisztítási akcióját. Sőt, ebből a forrásból valósulhatott meg az Alapítvány által kiadott „Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve” is 2012-ben, amely hasznos kiadvány hasonló akciókat szervező más szervezetek számára is.
A kézikönyv itt érhető el: http://www.magosfa.hu/szemetszedes-vizen-kezikonyv/


Az Alapítvány 2004-ben indította el szennyezőforrás-felmérési és -felszámolási programját a szobi kistérségben, és 2005-ben szervezte meg az első nomád vízi vándortúrát az Ipolyon, kifejezetten azzal a céllal, hogy felszámolja a szennyezőforrásokat ezen a természeti értékekben még mindig gazdag területen.

 

Az akciók célja az Ipoly és a Duna vízminőségének javítása, a folyók élővilágának védelme, a környező lakosság életminőségének, valamint a vízitúrázás feltételeinek javítása. A 2−3 napos túra során az önkéntesek kenukkal járják be a folyó egy kijelölt szakaszát, és zsákokba gyűjtik a szemetet a mederből, illetve a partokról. A helyenként több méter magasan felhalmozódott, és a folyó hajózhatóságát akadályozó szemét-, illetve hordalékhalmok felszámolása embert próbáló feladat. Gyakran kerülnek elő hűtőszekrények, televíziók, autó- és traktorgumik, amiket veszélyes hulladékként elkülönítve gyűjtenek az önkéntesek. 
 

Fotók: Juhász Lilla

Sáv bezárása