Ugrás a tartalomhoz

2012. évi EUROPARC közgyűlés és konferencia

2012.11.16.
Az EUROPARC a nemzeti parkok, természetvédelmi állami szervek és civil szervezetek képviselőit tömörítő, európai szintű szervezet. A konferencia éves közgyűlésének és szakmai programjának megrendezésére idén 2012. október 22-26. között Belgiumban, a Kempen en Maasland Regional Landscape természetvédelmi területen, Genk városában került sor. A 2013. évi EUROPARC konferenciát 2013. október 9-13. között a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Debrecen városában rendezik meg.

Az Europarc 2012. évi konferenciája volt idén a legnagyobb európai találkozó, ahol több mint 600 természetvédelmi szakember vett részt: a minőségi és fenntartható természetvédelmi kezelés kérdésköreiben felmerülő problémákat, feladatokat vitatták meg.

A konferencia mottója idén arra hívta fel a figyelmet, hogy a különféle „kapcsolatok” megteremtése, felélesztése nagyon fontos a természetvédelem színvonalának emeléséhez. Különösen fontos, hogy a bioperzitás és az üzleti élet között megteremtsük a kapcsolatot. A konferencia rávilágította arra a figyelmet, hogy biztosítsuk a különböző funkciójú természetvédelmi területek közötti átjárhatóságot, azaz hozzunk létre egy zöld hálózatot. Hívjuk fel az emberek, lakosság, turisták, gyerekek stb. figyelmét arra, hogy milyen szolgáltatásokat kaphatnak a természettől. Továbbá az is fontosnak tartották a konferencián részt vevők, hogy a természetvédelem különböző területein dolgozó munkatársak között (kutatók, oktatók, politikusok, terepi szakemberek államigazgatásban dolgozók stb. között is folyamatos legyen a kommunikáció. Kiemelt hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a természetvédelmi törekvéseket a gyakorlatba átültessük. Egyszóval a jövő feladata a bioperzitás integrálása a társadalomba („Re)Connecting society with biopersity”).

Az Europarc szövetség éves közgyűlésén az Europarc tagok Dominique Leveque-t (Franciaország) választották meg új bizottsági tagként, aki az Europarc elnököt Thomas Hasson-t támogatja a munkájával. Az elnökség többi öt tagja idén nem változott: Szilágyi Gábor (HU), Marian Jäger-Wolgens (NL), Giampiero Sammuri (IT), Rolands Auzins (LV), és Ignace Schops (BE).

Az Europarc Szövetség – a tagok szavazata alapján – ismételten megerősítette azt a szándékát, hogy egyesüljön az Eurosite-al, ezáltal létre fog jönni Európa legnagyobb természetvédelmi NGO-ja, így közös erővel tud majd a két szervezet küzdeni a természetvédelmi célokért.

Az Europarc konferencia keretet adott többek között az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20 évfordulójának megünneplésére is, amely kapcsán sor került, számos a Natura 2000 hálózatra vonatkozó szabályozás kialakítását egykor végző közismert személy előadásának megtartására, illetve velük panelbeszélgetés folytatására.

 

 

A konferencián számos workshop megrendezésére került sor, amelyek során a részt vevők különböző technikákat tanulhattak arról, hogy segíthet a természet, a bioperzitás, a védett területek a természetvédelmi céljaik elérése mellett számos más gazdasági, ökoturisztikai, egészségügyi stb. probléma megoldásában. A „Nature on your mind” című munkacsoport ülésen részt vevő tagállamok aktív tapasztalatcserét folytattak arról, hogy miként járulhat hozzá az emberek és a társadalom egészségének, szellemi frissességének, jókedvének, lelki harmóniájának megőrzéséhez a természet.

 

 

Még egy magyar vonatkozású hír, hogy Bogyó Dávid, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa „Alfred Toepfer Natural Heritage Scholarship” díjat kapott, amely lehetőséget ad azoknak a fiatal természetvédőknek, akik közvetlenül a védett természeti területeken, a védelem gyakorlati megvalósításán dolgoznak. A díj alapján a nyertesek tanulmányi útra mennek több európai országba.

 

 

A belgák átadták Magyarországnak az EUROPARC szövetség zászlaját, jelképezve azt, hogy a stafétabotot ezúttal hazánknak kell tovább vinnie. A jövő évi EUROPARC konferenciát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Debrecenben rendezik meg 2013. október 9-12. között. A konferencia helyszínét és tematikáját bemutató kisfilmet a következő link megnyitásával tekinthetik meg: http://www.youtube.com/watch?v=dABwaE1-Kzo

 

További információk:

http://www.europarc2012.com/

http://hnp.nemzetipark.gov.hu/

 

Sáv bezárása