Ugrás a tartalomhoz

2016-ban is keressük Magyarország Ifjú Kócsagőrét

2016.03.23.
Az idén immár negyedik alkalommal hirdetjük meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően 2016-ban is színes programokkal, külföldi tanulmányúttal jutalmazzuk a program nyerteseit.

A Prizma Junior különdíjat elnyert Ifjú Kócsagőr program elsődleges célja, hogy az Ygenerációt kicsábítsa a számítógépek és a blogok világából a természetbe és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába.

Az Y-Triász, melynek tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30Y zenekar és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet 2013-ban hozta létrehozza az Ifjú Kócsagőr programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.

Az egyre népszerűbb programra április 22-ig várjuk azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, valamint szeretnének betekintést nyerni a természetvédelem világába.

 

fotó: Ludnai Tünde

A programra jelentkező diákok, előválogatókon esnek át, majd akik bennmaradnak a szűrőn, a nyár folyamán részt vehetnek egy kéthetes szakmai gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában, vagy Budapest védett területein.

A sikeres szakmai gyakorlatot követően, augusztus végén a területi döntő nyertesei egy országos döntőn mérik össze tudásukat, ahol beszámolnak a gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát tesznek. A háromnapos záróeseményt az idén Mórahalmon rendezzük meg, ahol a megmérettetéseket követően, egy szakmai zsűri választja majd ki az ország Ifjú Kócsagőrét.

Az első helyezett természetvédelmi őr és diákja (Matula és Tutajos) nyereménye, egy öt napos tanulmányút a Tara Nemzeti Parkba.

Az Ifjú Kócsagőr program eddigi sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt években egyre több diák jelentkezik a programra és ismerkedik meg a terepi természetvédelmi feladatokkal.

Bővebb információ a programról:http://ifjukocsagor.furgediak.hu/

Sáv bezárása