Ugrás a tartalomhoz

40 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

2013.04.24.
Az Országos Természetvédelmi Hivatal 1850 / 1972. számú közleményével létrejött hazánk első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a védett természeti területek természetvédelmi kezelésére létrehozott Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, amely 1973. január 1-jén kezdte meg működését.

Az idén 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park közel 82 ezer hektárnyi területével hazánk legnagyobb kiterjedésű védett természeti területe. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területe az Alföld három megyéjét fedi le (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), a nemzeti park mellett az igazgatóság felügyeli 4 tájvédelmi körzet, 20 természetvédelmi terület és 130 Natura 2000 terület természeti és kulturális értékeit, gondoskodik természetvédelmi kezelésükről, az itt élő állat- és növényvilág oltalmáról, egyben szerepet vállal az iskolai környezeti nevelésben, a felnövekvő ifjúság szemléletformálásában, környezettudatos életvitelének kialakításában.

 

A 40 éves jubileumi év kiemelt eseményei

 

2013. április 19-én Hortobágyon került sor Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és nagyszámú további meghívott jelenlétében a nemzeti park igazgatóság által szervezett emlékülésre, ünnepi konferenciára és állományülésre, valamint Dr. Kovács Gábor és Baróti Szabolcs Sorspusztánk üzenetei című, a Hortobágyról szóló képes albumának bemutatójára. 

2013-ban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a meglévő marketing stratégiáját egy új, rendhagyó eszközzel bővítette ki a természetvédelem népszerűsítése érdekében. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30y rockzenekarral és a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel létrehozta az Y Triász mozgalmat, melynek célja a fiatal (Y) generáció megszólítása, természeti tudatformálása.
 

E három szervezet közös programokkal szólítja meg a fiatalokat és együttes erővel népszerűsíti a környezettudatosságot. Április 19-én a YTriász ünnepélyes keretek közt közzétette a korábban meghirdetett „Arculati pályázat” eredményét”, továbbá bejelentette az „Ifjú Kócsagőr projektet” és a „Remix pályázatot”, mint új aktivitásokat.
 

Az „Ifjú Kócsagőr projekt” célja, hogy a nemzet park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatán keresztül népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmet Magyarországon. Ez a program a EUROPARC Federation Európában bejáratott „Junior Ranger” programjához kapcsolódik, s a természetvédelem iránt elhivatott 16-22 év közötti fiatalokat célozza meg.
 

A fiatalok a Természetvédelmi Őrszolgálat munkáján keresztül bekapcsolódhatnak a hazai aktív természetvédelembe, megismerkedhetnek a természetvédelmi feladatokkal, a természetvédelmi őrök munkájával.

A „Remix pályázat” célja egy hangokkal teli világ hangjainak újrahasznosítása. „A Hortobágyi Nemzeti Park hangarchívuma, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet irodáinak hangparkja és a 30y néhány dalának hangsávjai találkoznak. Elég ennyi ahhoz, hogy különböző világok összeérjenek – és új, saját világot alkossanak”- mondta el Beck Zoltán, a 30Y Zenekar frontembere.
 

Az „Arculati pályázat” célja annak a vizuális üzenetnek a megszületése volt, amely legjobban támogatja a Triász szándékait, azaz az Y generációval folytatott, mozgósító társadalmi párbeszédet. Pályázóink nem csupán egy-egy logóban mutatták be elképzeléseiket, hanem kisebb arculati pályázatot is küldtek, koncepcióval bemutatva. A zsűrit a Triász képviselői mellett elnökként dr. Papp-Váry Árpád, a BKF Marketing Intézetének vezetője és egy berlini designer alkotta. A beérkezett színvonalas munkák közül a nyíregyházi Pataki Péter pályázata nyert.

Kép és szöveg: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Sáv bezárása