Ugrás a tartalomhoz

50 éves az Európa Diploma

2015.06.05.
Az Európa Tanács az Európa Diploma létrehozásának 50 éves évfordulója alkalmából különleges rendezvényt tartott Olaszországban, „Védett területek Európában: a következő 50 év” címmel.

A 2015. május 21-22 között, az olaszországi Migliarino, San Rossore és Massaciuccoli Regionális Parkban megrendezett szakértői találkozóra 28 ország 73 diplomás területének 2-2 képviselőjét hívták meg. A magyar küldöttséget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság / Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei részéről dr. Kopek Annamária és Vers József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/ Ipolytarnóci Ősmaradványok részéről Dudás György és Szarvas Imre, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság/ Szénás-hegycsoport részéről Bokros Katalin és dr. Kézdy Pál képviselte.

 

A kétnapos programot intenzív műhelymunka jellemezte. A szekcióülések az új technológiák alkalmazása és a védett területek kommunikációs kihívásai, a védett területek kezelése, a klímaváltozás a nem őshonos invazív fajok terjedésének kihívásai, valamint az innovatív menedzsment témái köré csoportosultak.

 

Négy szekcióban összesen 18 előadás hangzott el, a magyar prezentációk erősségét jelzi, hogy a szervezők mindkét előadás-tervezetet beválogatták a programba. Az Európa Diplomás területek és geopark kezdeményezések kapcsolata Magyarországon címmel Szarvas Imre, a Magyarországi Európa Diplomás területek természetvédelmi kezelése, különös tekintettel a nem őshonos invazív növényfajok problémájára címmel dr. Kézdy Pál tartottak előadást, az utóbbi előadáshoz több hozzászólás és kérdés kapcsolódott.

 

A rendezvény során a magyar képviselők számos konzultációt is folytattak, így nem csoda, hogy az Európa Tanács szervező titkára, State Masson Tatiana az aktív részvételt utólag is megköszönve egységes, jó csapatként jellemezte a magyar delegációt.

 

A rendezvényre, illetve annak eredményeként több fontos kiadvány és dokumentum született.

• A hazai delegáció képviselői állították össze és vitték magukkal a három hazai diplomás területet bemutató European Diploma for Protected Areas in hungary című kiadványt.

• A címet eddig elnyerő 73 területről áttekintés adó European Diploma for Protected Areas című füzet szintén az ünnepségre készült el.

• A rendezvényen bemutatott, European Guidelines on Protected Areas and Invasive Alien Species című kiadvány egy felmérés eredményeit mutatja be, amelyben 21 európai ország védett területeinek kezelőitől gyűjtöttek adatokat az invazív fajokról. A kutatás alapján a fekete listára került 125 özönnövény közül a legveszélyesebbek a japán keserűfű (Fallopia japonica), a bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) és a fehér akác (Robinia pseudoacacia).

 

A jubileumi rendezvény előkészítése 2014-ben kezdődött, a diplomás területek fotóiból videót állítottak össze, a beküldött plakátokból pedig az Európa Tanács központjában ünnepélyes kiállítást nyitottak meg 2015. március 13-án.

 

Háttér információ:

Öreg kontinensünk természeti örökségének kiemelkedő példái 1965 óta Európa Diplomások lehetnek. Ezt a kitüntető címet olyan különleges jelentőséggel bíró, védett státuszú európai területeknek ítéli oda az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága, melyek kiemelkedőn gazdag tudományos, természeti és/vagy tájképi értékekkel bírnak és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű.

A Diploma rangját megőrizni hivatott, hogy szigorú felülvizsgálati követelményei vannak, hiszen csak 5 éves időtartamra szól és megítélésekor ajánlásokat is megfogalmaznak. Éves jelentések, helyszíni vizsgálatok, terepszemlék és széleskörű szakértői vélemények alapján a címet további 5 éves periódusokra meghosszabbíthatják, de a kezelésben fellépő kedvezőtlen folyamatokra, ajánlások be nem tartására válaszul a diploma vissza is vonható, sajnos erre már több esetben került sor.

A jelenleg 28 országra kiterjedő, 73 diplomás területet felsorakoztató összeurópai természeti értéklistán 3 magyarországi terület található. A pilisi lennek otthont adó Szénás-hegyek és a világhírű Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben, a Tihanyi félsziget utóvulkáni képződményei pedig 2003-ban érdemelték ki az Európa Diplomát.

 

Hasznos linkek:

Az 50 éves jubileumi tanácskozás honlapja:

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/diploma/50Anniversary_May2015_en.asp

Európa Diplomás Területek Plakátjai linkje:

https://www.flickr.com/photos/130770841@N04/15728145083/in/set-72157650304442366

Európa Diplomás Területek video linkje:

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/Diploma/50Anniversary_2015_en.asp

 

 

Sáv bezárása