Ugrás a tartalomhoz

A 2008. évi tájdíj átadása

2009.02.09.
Szabó Imre miniszter úr átadta a 2008-évi tájdíjat és megnyílt az Európai Táj Egyezményt és az Európa Tanács Táj Díja programot bemutató kiállítás

Hazánkban 2008-ban lépett hatályba az Európai Táj Egyezmény. Az Egyezmény célja, hogy elősegítse a tájak védelmét, kezelését és tervezését, valamint hogy hozzájáruljon a tájak vonatkozásában megvalósuló európai együttműködésekhez.

A tájegyezmény végrehajtásának egyik mérföldköve az Európa Tanács Táj Díjának adományozása. A tájdíj olyan megtisztelő kitüntetés, amely a helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint a társadalmi szervezetek kiemelkedő munkáját, teljesítményét ismeri el a táj fenntartható tervezése, kezelése és védelme területén. Adományozására kétévente kerül sor, első alkalommal 2009-ben.

2008-ban a tájegyezmény hazai végrehajtásáért felelős tárcák, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, továbbá az Önkormányzati Minisztérium pályázatot írtak ki az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre. A pályázat célja volt, hogy a 2009. évi nemzetközi megmérettetésben az arra legérdemesebb és legesélyesebb pályázat vehessen részt hazánk képviseletében.

Szabó Imre miniszter úr 2009. február 5-én a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Örökség Galériájában megtartott ünnepségen beszédében értékelte az Európai Táj Egyezményt, ebben hazánk szerepét, a tájdíj jelentőségét és eredményeit. Ezt követően a tájegyezmény végrehajtásában érintett tárcák képviseletében Závecz Ferenc fejlesztési és gazdasági szakállamtitkár, Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár, valamint dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár tartott beszédet a tájegyezmény és a tájdíj több tárcát érintő feladatairól, lehetőségeiről, majd miniszter úr okleveleket nyújtott át a nemzeti tájdíj helyezettjeinek.

A 2008. évi nemzeti szintű tájdíj pályázat első helyezettje a Pro Vértes Közalapítvány \”Komplex táj- és természetgazdálkodási program megvalósítása a Zámolyi-medencében\” című pályaműve, így a kiírás értelmében részt vesz Magyarország képviseletében az Európa Tanács Táj Díja 2009. évi pályázatán. A második díjat kapta Dombóvár Város Önkormányzata és a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület \”Dombóvár Város természeti értékeinek tájvédelmi és tájfejlesztési programjai\” címen beadott pályaműve. Harmadik helyen végzett Vác Város Polgármesteri Hivatala és a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány közös pályázata, amelynek témája a \”Gyadai tanösvény kialakítása\” volt. Elismerésben részesült a Forrásvíz Természetbarát Egyesület és Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata \”Környezetvédelmi Együttműködési Modell\” címen beadott pályázata.

A díjkiosztást követően a nemzeti szintű tájdíj pályázatra beérkezett pályamunkák anyagából összeállított kiállítást Haraszthy László természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkár nyitotta meg. Ezt követően a díjazottak bemutatták pályázataikat a nagy számban megjelent érdeklődő előtt. Erre az alkalomra jelent meg, a nyertes pályázatokat is bemutató \”Táji örökségünk megőrzéséért. Az Európai Táj Egyezmény és az Európai Tanács Táj Díja\” című kiadvány, melyet a résztvevők a helyszínen megkaptak.

Az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját és a 2008. évi nemzeti szintű tájdíj pályázaton eredményesen szerepelt pályaműveket bemutató kiállítás február 5. és március 1. között tekinthető meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székházában lévő Örökség Galériában (Budai vár, Táncsics Mihály u. 1.).

Sáv bezárása