Ugrás a tartalomhoz

A 2010. évi nemzeti szintű tájdíj pályázat ünnepélyes eredményhirdetése

2011.02.09.
2011. február 3-án, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székházában lévő Örökség Galériában került sor a 2010. évi nemzeti szintű tájdíj pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére. A pályázat kiírása és lebonyolítása az Európai Táj Egyezmény végrehajtása keretében történt.


A díjátadó ünnepségen Dr. Tamási Judit elnök asszony a rendezvénynek helyet adó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nevében köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédet tartott az Európai Táj Egyezmény végrehajtásáért felelős minisztériumok képviseletében Dr. Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Bizottság elnöke, Dr. Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, Dr. Entz Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium politikai főtanácsadója és Magó Erzsébet, a Belügyminisztérium osztályvezetője. Ezt követően Dr. Rácz András helyettes államtitkár úr a pályázó szervezetek megjelent képviselőinek átadta az okleveleket, majd az egybegyűltek megtekintették a győztes pályázat rövidfilmjét.

 

A pályázaton első helyezést ért el a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület „A Bükkalja kiemelkedő természeti- és kultúrtörténeti értékeinek védelme” címmel beadott pályázati programja. Az első helyezéssel az egyesület elnyerte a jogot, hogy képviselje hazánkat az Európa Tanács Táj Díja 2011. évi pályázatán. Második helyezést ért el Vác Város Önkormányzata „Vác, Gyakorló Város Program 1997–” című pályázata. Harmadik helyezett lett az oszkói Hegypásztor Kör „Hagyományőrzés Hegypásztor módra” című pályázata.

 

Az eredményhirdetést követően Dr. Rácz András helyettes államtitkár úr megnyitotta az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, illetve a hozzá kapcsolódó nemzeti szintű pályázat pályaműveit bemutató kiállítást. A bevezető után a pályázó szervezetek képviselői röviden bemutatták a tájvédelmi-tájfejlesztési programjukat a jelenlévőknek. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

A pályaműveket bemutató kiállítás február végéig tekinthető meg az Örökség Galériában (1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 1.), majd vándorkiállításként országszerte számos helyszínen.
 

A szervezők várják önkormányzatok és civil szervezetek jelentkezését, amelyek a helyi közösség számára szeretnék bemutatni a pályázatra beküldött példaértékű programokat. A jelentkezéseket a következő elérhetőségeken fogadjuk:

Dr. Kiss Gábor vezető-tanácsos

E-mail: gabor.kiss@vm.gov.hu

Telefon: (36 1) 457-3434

Kincses Krisztina vezető-tanácsos

E-mail: krisztina.kincses@vm.gov.hu

Cím: Vidékfejlesztési Minisztérium, 1011 Budapest, Fő utca 44-50.

Az Európai Táj Egyezményről és az Európa tanács Táj Díjáról további információk találhatók a tájegyezmény magyar nyelvű honlapján:

www.termeszetvedelem.hu/tajegyezmeny

Sáv bezárása