Ugrás a tartalomhoz

A Baláta-tó erdőrezervátum létesítése és a Baláta-tó természetvédelmi terület bővítése

2008.09.25.
A Baláta-tó természetvédelmi terület jelentős arányú bővítéséről és a Baláta-tó erdőrezervátum létesítéséről egyaránt rendelkezik a 19/2008. (VIII. 22.) KvVM rendelet, amely a terület természetvédelmi kezelési tervét is tartalmazza.

A Magyarországon hatodik védett természeti területként 1941-ben létesített, Somogy megyében, Kaszó és Szenta közigazgatási területén elhelyezkedő Baláta-tó természetvédelmi terület kiterjedése 448 hektárra, 342 hektárral növekedett.
A védett természeti területen belül 220 hektár fokozottan védett, amelyből 76 hektár a Baláta-tó erdőrezervátum magterülete.

A Baláta-tó természetvédelmi terület elhelyezkedése (térkép)

A Baláta-tó lefolyástalan, csapadék és talajvíz táplálja. Legnagyobb értéke, hogy a lebegõ hínártársulásoktól a láperdõkig számos lápi növénytársulás megtalálható itt, továbbá több országosan ritka növény- és állatfaj élõhelye. A láptó legnevezetesebb növénye a rovaremésztõ aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa) és a fokozottan védett szíveslevelû hídõr (Caldesia parnassifolia). További jelentõs botanikai érték a tõzegeper (Potentilla palustris), a vidrafû (Menyanthes trifoliata), a tõzegmoha (Sphagnum sp.) és a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus). A terület gazdag állatvilágából elsõsorban a keresztes vipera (Vipera berus) fekete változatának elõfordulása, fekete gólya (Ciconia nigra), cigányréce (Aythya nyroca), réti sas (Haliaeetus albicilla) és barna rétihéja (Circus aeruginosus) fészkelése, illetve a csalitjáró pocok (Microtus agrestis) és a vidra (Lutra lutra) jelenléte érdemel említést.

A terület megközelíthetõ a Kaszóból közlekedõ erdei kisvasúttal, továbbá jelzett sétaúton gyalogosan elérhető a tó partján felállított madármegfigyelő torony.


(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság)


A fokozottan védett területekre való belépéshez – az erdei kisvasút állomása és a madármegfigyelő torony közötti sétaút kivételével – a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélye szükséges.
A 19/2008. (VIII. 22.) KvVM rendelet mellékleteként megjelent természetvédelmi kezelési tervben megtalálhatók a terület látogatására vonatkozó részletes szabályok.

A Baláta-tó természetvédelmi terület természetvédelmi kezeléséért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a felelős.


Erdőrezervátum Program

Sáv bezárása