Ugrás a tartalomhoz

A csepeli Tamariska-domb védetté nyilvánítása

2012.08.30.
Megjelent a Tamariska-domb természetvédelmi terület létesítéséről szóló 89/2012. (VIII. 28.) VM rendelet. 2012. szeptember 2-től a csepeli Tamariska-domb országos jelentőségű védett természeti területként részesül kiemelt természetvédelmi oltalomban az öt hónapig tartó ideiglenes védettséget követően.

Védetté nyilvánította Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a csepeli Tamariska-dombot. A terület jelenleg is őrzi a Csepel-sziget hordalékkúp-síkságára egykor jellemző – ma már kötött – futóhomok formakincset. A dombon foltokban még megmaradtak a jellegzetes nyílt és zárt homoki gyepek, illetve a homoki borókás-nyáras.

A Tamariska-domb összesen 8 védett növényfajnak ad otthont. Legértékesebb élőhelyein, a homoki gyepeken megtalálható a magyar csenkesz, a homoki fátyolvirág, a homoki árvalányhaj, a budai imola, a báránypirosító vagy a homoki csüdfű. Az állatvilág is változatos, hiszen összesen 50 védett faj él ezen a területen – elsősorban olyanok, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a környező lakóövezet zavaró hatásaihoz. A dombon fekvő feketefenyves ligetben fészkel és telel át az erdei fülesbagoly.

 

A Tamariska-domb a környező kertvárosi lakóövezet egyetlen nagyobb területű zöldfelülete, ennek megfelelően a csepeliek korábban is használták kikapcsolódásra, pihenésre. Országos jelentőségű védett természeti területként ez a funkció – a természeti értékek megőrzését, fenntartását és bemutatását prioritásként kezelve – továbbra is fennmaradhat.

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – a helyiek törekvését támogatva – júniusban jelentette be a helyszínen, hogy országos védettséget kap a Tamariska-domb.

 

Forrás: VM Sajtóiroda

Sáv bezárása