Ugrás a tartalomhoz

A fokozottan védett és telepesen költő madárfajok állományának monitorozása program 2015 és 2016 évi eredményei

2017.07.05.
A fokozottan védett és telepesen költő madárfajok állományának monitorozása program célja a Magyarországon fészkelő ritka, veszélyeztetett és telepesen költő madárfajok állományának becslése, rövid és hosszú távú trendek felállítása regionális és országos szinten, valamint a fészkelésük sikerességét veszélyeztető tényezők feltárása.

Az egyes fajok felmérését elsősorban a nemzeti park igazgatóságok munkatársai végzik (természetvédelmi őrök és zoológiai szakemberek), kivételes esetekben külső szakértőket bevonva. Az Európai Unióba való belépésünk további madártani feladatokat és jelentési kötelezettségeket rótt hazánkra, melyek alapja a természetvédelemben kiemelt fontosságú, illetve a madárvédelmi irányelv I. mellékletén szereplő madárfajok állományainak nyomon követése. Ugyanakkor a rendszeres monitorozási tevékenységek által gyorsan felismerhetők az egyes madárfajok, madárközösségek állományaiban bekövetkező változások, így bármiféle veszélyeztető folyamatra gyorsan tudunk reagálni. Összességében a keletkeztetett állományadatok alapot szolgáltathatnak a hazai természetvédelmi feladatok ellátásához, valamint az európai uniós, legközelebb 2019-ben esedékes országjelentés elkészítéséhez.

 

A program összesen 45 madárfaj felmérését célozta meg, ugyanakkor a felmérések során egyetlen párt sem találtak a kis héja, a törpesas, a feketeszárnyú székicsér, a viharsirály és a kis csér esetében, így e fajokat nem szerepeltetjük az ábrákon.

 

A telepesen költő madárfajok közül a két év során összesen 21 faj állományát mérték fel a szakemberek a legkülönbözőbb módszerekkel: territórium térképezés, drónfelvételek, kisrepülőgéppel történő felmérés, stb. Az egyes fajok állományának alakulását az alábbi ábra szemlélteti:

 

 

A ritka, stabil költőhelyű fajok csoportja elsősorban fokozottan védett ragadozó madárfajainkat foglalja magába, néhány egyéb fajjal kiegészülve. A szakemberek rendszerint territórium-térképezéssel mérték fel az egyes fajokat, több esetben végigkövetve a faj költését a fészekrakástól egészen a fiókák kirepüléséig. A felmérések összesen 19 madárfajt érintettek, az egyes fajok állományainak alakulását az alábbi ábra szemlélteti:

 

Letölthető diagramok:

Telepesen költő madárfajok állományának alakulása 2015 és 2016 folyamán

Ritka, stabil költőhelyű madárfajok állományának alakulása 2015 és 2016 folyamán

Sáv bezárása