Ugrás a tartalomhoz

A Gerecse Natúrpark cím átadása és a Magyar Tájdíj 2013 eredményhirdetése Tatán

2013.01.31.
Több mint 100 meghívott és érdeklődő gyűlt össze 2013. február 1-jén Tatán, hogy részt vegyen a Gerecse Natúrpark névhasználati cím adományozó ünnepségén, valamint a Magyar Tájdíj elnyerésére és az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén.

Az ünnepség helyszínéül szolgáló Eötvös József Gimnázium százéves díszterméből egyaránt szép kilátás nyílt a natúrpark szívét képező Gerecsére és a tatai Öreg-tóra. Különleges időzítése a rendezvénynek, hogy az Európai Táj Egyezményt napra pontosan 5 éve, 2008. február 1-jén lépett hatályba hazánkban.


 

A vendégeket Michl József, Tata Város polgármestere, az Által-ér Szövetség elnöke köszöntötte. Ezután a Menner Bernát Zeneiskola ütősegyüttese és a Tatai Kenderke Néptáncegyesület szólótáncosai léptek fel.
 

A zenés táncos köszöntő után Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, infrastruktúráért felelős államtitkár méltatta az esemény jelentőségét.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő átadták az okleveleket a natúrpark alapításában érintett települések, valamint gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőinek.


A Gerecse Natúrpark hazánk 7. olyan natúrparkja, amely miniszter által adományozott címet visel. A Gerecse Natúrpark 29 települési önkormányzat, egy megyei önkormányzat, valamint tizenhét társadalmi és gazdálkodó szervezet együttműködésével jött létre, ami kiemelkedő helyi összefogást tanúsít.

A natúrpark létesítésének alapvető célja, hogy a Központi-Gerecse és az ahhoz csatlakozó peremterületek (Duna-völgy, Által-ér völgye, Keleti-Gerecse) vonatkozásában elősegítse a fenntartható és értékőrző tájhasználati formákat, egységes arculatot és marketing-támogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint a környezeti nevelés, oktatás eszközeivel is hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez.


A natúrpark cím átadását követően kerül sor a Magyar Tájdíj elnyerésére és az Európa Tanács Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére.
 

Dr. Rácz András környezet- és természetvédelmi helyettes államtitkár, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke bemutatta az Európai Táj Egyezményt és a tájdíj programot. Dr. Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár (BM) a területrendezés és tájegyezmény kapcsolatát ismertette.

A pályázók ebben a pályázati ciklusban nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeztek. Köszönhető ez annak, hogy a vidékfejlesztési miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozza a Magyar Tájdíjat.

A pályaművek száma ez alkalommal ugyan kisebb volt az elmúlt két alkaloménál, azonban nagy örömünkre kiemelkedő színvonalúak voltak. A pályázatokat a négy érintett tárca (VM, BM, EMMI, NFM) részvételével, Dr. Rácz András helyettes államtitkár úr elnökletével működő Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport bírálta el, és javaslatát figyelembe véve Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntött a helyezésekről.

A tatai székhelyű Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség „Tájvédelem és tájgazdálkodás a Gerecse Natúrparkban és az Által-ér völgyében” programja kapta az első helyezést. Tevékenységük úgy szolgálja a gerecsei táj és az Által-ér völgyének természeti és kulturális örökségi elemeinek a megőrzését, valamint fenntartható hasznosítását, hogy példaként szolgálhat hazánk és földrészünk más civil szervezeti számára. Programjukkal részt vehetnek a nemzetközi megmérettetésen, pályázatukat továbbítottuk a nemzetközi fordulóra.

Másodikként végzett a Kurca völgyének vízi környezetének rehabilitációját célzó kezdeményezésével Szentes Város Önkormányzata. Munkájuk eredményeként a Kurca-patak újra valódi élőhely funkciót tölt be az élővilág számára és vonzerőt jelent a lakosságnak.

Az okleveleket Dr. Fazekas Sándor miniszter, (VM), Dr. Rácz András helyettes államtitkár (VM) és Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár (BM) adta át.

Az eredményhirdetés után a pályázó szervezetek képviselői röviden bemutatták a tájvédelmi-tájfejlesztési programjukat a jelenlévőknek.
 

Először Móra József önkormányzati képviselő Szentes város részéről tartott tartalmas prezentációt, utána Michl József, az Által-ér Szövetség elnöke narrációjában nézhette meg a közönség azt a Tatai TV által készített kisfilmet, amelynek angol változata a nemzetközi pályázati program video mellékletét képezi.

A hivatalos program Czunyiné dr. Bertalan Judit a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője és Básthy Béla a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke köszöntő beszédével zárult.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően nyílt meg az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, a 2008 és 2010 évi pályázatok nyertes pályaműveket, valamint a 2012. évi nemzeti szintű tájdíj pályázaton eredményesen szerepelt pályaműveket is bemutató kiállítás, amely február hónap végéig tekinthető meg Tatán.

Március elejétől a kiállítás országos körútra indul, így minden, a pályázaton részt vett szervezet bemutathatja saját települése közössége számára is.

 

A kiállítás megtekintésével a táj védelmének és fenntartható módon történő fejlesztésének számos jó példáját ismerhetik meg az érdeklődők. Mindez fontos lépés az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtásában, a lakosság táj iránti fogékonyságának növelésében, a tájvédelmi szemlélet szélesebb nyilvánossággal történő megismertetésében.

A tájegyezmény céljai csak akkor valósíthatók meg, ha a tájjal közvetlen, mindennapi kapcsolatban álló, ott élő, dolgozó emberek megismerik, elismerik, és fontosnak tartják szűkebb-tágabb környezetük táji örökségének megőrzését.

Sáv bezárása