Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Pályázat

A LIFE Természet és biodiverzitás kiemelt terület 2016. évi pályázati felhívásának újdonságai

2016.05.25.
Az Európai Bizottság által meghirdetett LIFE program Környezetvédelmi alprogramján belül a Természet és biodiverzitás kiemelt területre vonatkozó pályázati felhívás 2016-ban számos újdonságot tartalmaz.
Figyelem! Az alábbiak a 2016. évi Természet és bioperzitás kiemelt terület pályázati útmutatójának 1. oldalán található összefoglaló nem hivatalos fordítása a 2016. évet érintő pályázati változásokról a hagyományos projekteket érintően. A pályázati útmutató egyes fejezetei a változásokat részletesebben is tartalmazzák.

1. Nagyobb hangsúly a fenntarthatóságon és a projektek megismételhetőségén (lsd. 2016-os pályázati útmutató 1.6.13 és 1.6.14 pontjai)

2. A projekt témák szigorúbb értelmezése (lsd. 2016-os pályázati útmutató 1.3 pontját)

3. Nagyobb hangsúly az EU hozzáadott értékeken a környezetvédelmi hatás/természetvédelmi haszon mérhetősége érdekében. Ez magába foglalja, hogy a LIFE projekt megvalósítása során alkalmazandó projekt-indikátorok listáját kötelező megküldeni a pályázat részeként (lsd. 2016-os pályázati útmutató 1.6.18 pontját)

4. Szigorúbb ellenőrzés a kettős finanszírozás elkerülése érdekében (lsd. 2016-os pályázati útmutató 1.6.16 pontját)

5. Nagyobb figyelem a már megvalósult projektek folytatásaként beadott pályázatokra és a korábbi LIFE projektekkel való kapcsolódásra (1.6.17 fejezet)

6. Ugyanazon régióban/országban ugyanazt vagy hasonló problémát megcélzó pályázatok koordinálására vonatkozó követelmények (annak érdekében, hogy ne érkezzenek be azonos vagy nagyon hasonló pályázatok. Ezt a nemzeti kapcsolattartók fogják végezni.) (lsd. 1.6.19 fejezetet)

7. A „transznacionális”(„határon átnyúló”) prioritás fogalmának egyértelműsítése (lsd. 1.6.10 fejezetet)

8. Szigorúbb szabályozás a „magánvállalkozók” és a „leányvállalatok” tekintetében (lsd. 1.6.2 fejezetet)

Kérjük, hogy minden esetben győződjön meg arról, hogy a változásokra és az útmutatók tartalmára kellő figyelmet fordított.

Sáv bezárása