Ugrás a tartalomhoz

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a 2015. évi Magyar Tájdíjat

2015.02.09.
A Zöldutak Módszertani Egyesület, a Vasfüggöny Út Egyesület, a Rédicsi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAVKI) alkotta pályázati konzorcium nyertes pályaműve részt vesz az Európa Tanács Táj Díja 2015. évi pályázaton, a döntés nyáron várható, az eredményhirdetést őszre tervezi az Európa Tanács.

Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásának részeként az Európa Tanács kétévente pályázatot ír ki az Európa Tanács Táj Díjának elnyerésére, amit Magyarország nemzeti szintű pályázati rendszerrel segít. A nemzeti szintű pályázatot 2014-ben negyedik alkalommal írták ki, a pályázók 2012-től – másodszor – nemcsak a nemzetközi fordulón való részvételért, hanem a Magyar Tájdíj elnyeréséért is versenyeznek, miután a vidékfejlesztésért felelős miniszter 2012-ben miniszteri utasítással hivatalosan is létrehozta a Magyar Tájdíjat.
 

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram célja a magyar-szlovén országhatár által átszelt Hetés, mint néprajzi táj értékes természeti és kultúrttörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, megőrzése, a fenntartható hasznosítási lehetőségek feltárása.

A pályázat a határ által kettéválasztott hetési tájban a táj karakterét meghatározó táji értékek feltárását és helyi közösség részvételén alapuló megőrzését mutatja be. A program számos eleme Szlovéniában zajlott. A program maximálisan összhangban van a Hetés természeti-táji adottságaival, az országos, térségi programokkal, területi tervekkel. Pozitívum, hogy a határ által kettéválasztott hetési tájat egységében kezeli és a lakosság aktív részvételével valósul meg.

A pályázat egyik legnagyobb értéke a helyi közösségi erők megmozgatása és a táj iránti fogékonyság növelése a hazai és határon túli lakosság körében széleskörűen, minden korosztályt megcélozva. Módszerében (tájséták) újszerű és példaértékű. A pályamű egyfajta közösségfejlesztő projekt, mely a helyiek és a témához alapszinten kapcsolódó civil szervezetek bevonásával zajlott.
 

 

                                                                                                                                                       Tájséta Kámaházán


Az ünnepélyes eredményhirdetésen V.Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta, hogy az idén megkezdik a tájak számbavételét,  uniós forrás felhasználásával kidolgozzák a magyarországi tájkarakteralapú tájosztályozási rendszert, amely a fejlesztéseket is megalapozza.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta,  a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel együttműködve a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton kiemelt üdülőkörzetben a tájegységet erősítő kisléptékű gazdaságfejlesztési mintaprojektek kidolgozását és megvalósítását támogatják.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, az Európai Táj Egyezmény nemzeti koordinációs munkacsoportjának elnöke felidézte: a 2000-ben aláírt egyezmény célja, hogy elősegítse a tájak védelmét, kezelését és tervezését. Tavaly év végéig 40 ország csatlakozott az együttműködéshez. Magyarországon az Európai Táj Egyezmény 2008. február 1-jén lépett hatályba – tette hozzá.

Sáv bezárása