Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Védett természeti érték
Monitorozás
Szemléletformálás
Felhívás

A nagy Tündérrózsa Akció, avagy keresd meg, találd meg, dobd át a Vadonlesőre!

2019.07.02.
A Vadonleső Program egy európai szinten is példa nélküli kampányt indít ezen a nyáron a nagyközönség megszólításával a természetes vizeinkben élő védett fehér tündérrózsa elterjedésének feltérképezése érdekében.

Magyarországon 2009. óta működik a Vadonleső Program, mely önkéntesek segítségével, számos közismert, de védett növény- és állatfajról gyűjt előfordulási adatokat. A gyűjtött adatokból azután következtetni lehet az adott védett állat- és növényfaj jelenlegi helyzetére, elterjedésének mértékére, vagy például a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodóképességére.

A program egyik kiemelt növényfaja a fehér tündérrózsa, mellyel a természetes vízi környezetben gyakran találkozhatunk. Vizes élőhelyekhez kötődő, csodaszép, honos növényfajunk, mely a hazai jogszabályok alapján védett, konkrét előfordulási helyei azonban sajnos kevéssé ismertek. Ebben az évben egy széleskörű kampány keretében szeretnénk feltérképezni Magyarország fehér tündérrózsa állományát, melyhez minden vízparton nyaraló, vagy vízitúrázó honfitársunk segítségét kérjük.

Amennyiben látja valamelyik természetes tavunkban, folyónkban a tündérrózsákat, úgy azokat könnyen fel tudja tüntetni a Vadonleső Program interaktív térképén, és ezzel jelentős mértékben hozzájárulhat a faj és élőhelye hosszútávú megőrzéséhez. A kezdeményezés keretében majd 150 vízitúra szervező egyesületet, céget keresünk meg azzal a kéréssel, hogy a kampány logójával díszitett tündérrózsa matricát helyezzék fel a kenuk, kajakok oldalára, ezzel is serkentve a túrázókat, sportolókat arra, hogy kövessék figyelemmel és óvják vizes élőhelyeink természeti értékeit.

A kampány reklámfilmje, amely a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület sportolóinak valamint a 30Y zenekar frontemberének, Beck Zoltánnak a közreműködésével készült, a Vadonleső Program közösségi oldalán is megtekinthető.

További információk:

www.vadonleső.hu;

www.facebook.com/vadonleso

valamint koczka.krisztina@hoi.hu, bata.kinga@hoi.hu címen.

A Vadonleső Program a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működik.

Sáv bezárása