Ugrás a tartalomhoz

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védetté nyilvánítása és a Kőszegi-forrás erdőrezervátum létesítése

2009.04.16.
A 4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet kihirdetésével Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet néven új, nagy kiterjedésű védett természeti terület létesült a Mecsekben. A tájvédelmi körzet kiterjedése 10 316 hektár, amelyből 9 625 hektár új védett természeti terület. A tájvédelmi körzetbe beolvadt négy, korábban létesített természetvédelmi terület, a fennmaradó területet ezek adják. A védetté nyilvánítással egyidejűleg megtörtént a tájvédelmi körzet területén lévő Kőszegi-forrás erdőrezervátum létesítése.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet 10 316 hektáros területe Baranya megyében Abaliget, Bakonya, Boda, Bükkösd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Mánfa, Orfű és Pécs közigazgatási területén helyezkedik el.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területéből 371 hektár fokozottan védett természeti terület.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet elhelyezkedése (pdf)A Mecsek nyugati részének látképe a Tubesről


A tájvédelmi körzet területébe beolvadt négy, korábban védetté nyilvánított természetvédelmi terület: az Abaligeti-barlang felszíni védőterülete természetvédelmi terület, a Jakab-hegy természetvédelmi terület, a Meleg-mányi-völgy természetvédelmi terület és a Pintér-kert természetvédelmi terület. E területek önálló védett természeti terület státusa megszűnt (a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet létesítéséről szóló miniszteri rendelet hatályon kívül helyezte e területek védettségének fenntartásáról szóló miniszteri rendeleteket). A kiemelt természetvédelmi oltalmat a továbbiakban a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet létesítéséről, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátum létrehozásáról szóló 4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet biztosítja e területek számára.

                                                Jakabhegyi homokkő keresztrétegzettsége a Zsongor-kőnél


A tájvédelmi körzet létesítésével egyidejűleg a tájvédelmi körzet területén belül 115 hektáron létrejött a Kőszegi-forrás erdőrezervátum. Az erdőrezervátum 31 hektár kiterjedésű magterülete fokozott védelem alatt áll.

A védetté nyilvánítás, illetve a tájvédelmi körzet, valamint az erdőrezervátum létesítésének célja a 4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet szerint a Nyugat-Mecsek változatos geológiai értékeinek, a felszíni és felszín alatti karsztformáknak, az egyedülálló mecseki növénytársulásoknak, az itt élő védett növény- és állatfajoknak, a karsztvidék és környékének kultúrtörténeti és tájképi értékeinek hosszú távú megőrzése, valamint az erdőben zajló természetes folyamatok kutatásának, megfigyelésének, továbbá a természetközeli módon végzett erdőgazdálkodást megalapozó gyakorlati ismeretek megszerzésének elősegítése.

                    A Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia) a tájvédelmi körzetben élő védett kosborfajok egyike


A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezeléséért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a felelős.
A 4/2009. (IV. 10.) KvVM rendelet a tájvédelmi körzet természetvédelmi kezelési tervét is tartalmazza.

Sáv bezárása