Ugrás a tartalomhoz

A Szalamandra Erdei Iskola infrastrukturális fejlesztése az Aggteleki Nemzeti Parkban

2011.07.25.
Az elmúlt két évben az ÚMFT KEOP-3.3.0 konstrukció keretében, közel 80 millió forint pályázati forrás felhasználásával valósult meg a Szalamandra Erdei Iskola szögligeti bázishelyének (Szalamandra Ház) és jósvafői programhelyszínének (Kúria Oktatóközpont) fejlesztésére, korszerűsítésére. A kültéri tematikus oktatóegységek kialakításával, oktatási segédanyagok fejlesztésével, oktatástechnikai eszköztár megújításával, az erdei iskola közösségi és lakótereinek, valamint irodáinak bútorfejlesztésével magasabb színvonalú erdei iskola szolgáltatás valósulhat majd meg. A fejlesztés az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett egyéb környezeti nevelési programokhoz is kiváló hátteret biztosít.  


A Szalamandra Ház udvarán, a projekt eredményeképpen létrejött tematikus foglalkoztató komplexum Magyarországon egyedülálló kezdeményezés. Olyan környezeti nevelési eszköztárat vonultat fel, amely a gyermekek természetvédelmi szemléletét korosztálytól függetlenül a megtapasztalás, átélés és érzékelés – az élmények útján szinte észrevétlenül erősíti.
 

Az erdei iskola helyszín infrastrukturális fejlesztése a következő elemeket tartalmazta:
 

- a erdei iskola programhoz illeszkedő tematikus kültéri foglalkoztató egységek kiépítése, központi oktatótér építése, udvarrendezés;

- a központi kőépületben található szállások korszerűsítése;

- bútorzat cseréje/beszerzése a közösségi helyiségekbe és a kültéri foglalkoztatókba;

- oktatási segédanyagok kidolgozása és elkészítése;

- oktatástechnikai és terepi vizsgálati eszközök beszerzése;

- szelektívhulladék-gyűjtősziget kialakítása;

- tájékoztatás és nyilvánosság. 


A projekt zárórendezvényére 2011. július 21-én került sor. Dr. Tóth Albert főiskolai tanár, professor emeritus és a támogatást elnyert Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében Veress Balázs igazgató adta át a fejlesztéseket, majd az igazgatóság környezeti nevelési csoportja mutatta be a projekt elemeit és az erdei iskola programban való felhasználásuk lehetőségeit.

Sáv bezárása