Ugrás a tartalomhoz

A „Tavasztól őszig magyar tájakon” rendezvénysorozat ötödik állomása 2012. szeptember 29-én a Vajdahunyad várban

2012.09.26.
A Tavasztól-őszig magyar tájakon című, öt rendezvényből álló, a magyar tájakat és a hazai termékeket népszerűsítő, díjmentes programsorozat keretében az ötödik alkalommal az Aggteleki, a Bükki és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság mutatkozik be a Vajdahunyad várban. „A gazdag ősz meghozta gyümölcsét” című rendezvény 2012. július 29-én 10-17 óráig színes és változatos programokkal várja az érdeklődőket.  

Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét”. Gyermek látogatóink természetismereti játékok közben ismerkedhetnek hazánk gombáival, növényeivel és állataival, miközben a felnőttek a bioborászatról hallgathatnak előadást, majd borkóstoláson vehetnek részt. Az érdeklődők muzsikaszó közben kóstolhatják a kemencében sült, híres szomolyai cseresznyés rétest.

 

Programkínálat

• Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatkozása

• Kézműves foglalkozások gyerekeknek: korongozás és kézműveskedés termésekből (őszi könyvjelző készítése préselt falevelekből, továbbá termésállatok és -képek alkotása)

• Korongozás mesterségének a bemutatása

• Természetismereti játékok, borostotó

• Gombabemutató és gombaismereti játékok Leskó Gabriella biológussal és gombásszal

• Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: bor, méz, cseresznyés termékek, erdei lekvárok, natúrkozmetikumok, fazekas termékek

• Szomolya Község Önkormányzata kemencés cseresznyés rétest süt

Előadások

10:30 Leskó Gabriella: Az őszi erdő gombái

11:30 Hartyán Nikolett: Hucul kislovak az Aggteleki Nemzeti Parkban

12:30 Sz. Tóth Erika: Élet az Aggteleki-karszton

13:30 Csoma Zsigmond: A kiváló magyar borok múltja és jelene Európában

14:30 Adorján Tamás, Gajdos Pincészet (BNPI): Miért bio a bio borászat?

15:30 Ilonczai Zoltán: Régi gyümölcsfajták megőrzése a Bükki Nemzeti Parkban
 

• A gyermekekkel Okos Tibor, a népművészet ifjú mestere muzsikál (Őszi dallamok, bordalok)

• 12 órakor tárlatvezetés felnőtteknek A magyar szőlő és bor Európában c. kiállításban

• 11 órakor Liget-séta a múzeum közvetlen közelében (Ismerkedés a Liget fáival és bokraival egy séta keretében)
 

A tárlatvezetésekre a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál.
 

Helyszín: a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője
 

A rendezvényre való belépés díjtalan!
 

A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.


***

A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

 

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.

 

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján.

A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

Sáv bezárása