Ugrás a tartalomhoz

A Természetfilm-klub 2009. őszi programja

2009.11.01.
Válogatás a 2009. Országos Pusztaszeri Természetfilm-fesztivál filmjeiből, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában (1011, Budapest, Fő u. 44-50.).

Program:

 

November 17. 18.00h

Kalotaszeg (14’) 2009.

Rendezte: KÓS BÉLA

Kalotaszegről Kós Károly neve ötlik fel bennünk, annak az építésznek, írónak grafikusnak a neve, aki már 1912-ben felkeltette a figyelmet a szülőföld, a kalotaszegi táj népe iránt érzett szeretetre, elkötelezettségre, aggódó féltésre, cselekvésre. A film Kós Károly gondolatait, a mögötte meghúzódó képsorokat vetíti a néző felé.


Üzenet haza (7’) 2006.

Rendezte: KÓS BÉLA

A film Wass Albert elhagyott szülőföldje iránti vágyakozást, elszakíthatatlan kapcsolatát kifejezi versének bemutatása és a Gyalui-havasokban eredő Szamos felső folyásának elbűvölő látványával.
 

Európai Nemzeti Parkok Hete: Bükk-Aggtelek kerékpártúra, 2008 (7’) 2008.
Rendezte: VID GÁBOR

A minden évben megrendezésre kerülő Bükk-Aggtelek kerékpártúra 2008. májusi eseményén készült kisfilm.


Az Aggteleki Nemzeti Park felszíni értékei (40’) 2008.

Rendezte: VID GÁBOR

Aggtelekről és az Aggteleki Nemzeti Parkról mindenkinek a Baradla-barlang jut először eszébe. Filmünkben azt szerettük volna bemutatni, hogy itt számtalan olyan természeti, kultúrtörténeti érték van, amely azok számára is vonzó lehet, akiknek a barlangok világa idegen. Így bemutatjuk Magyarország legnagyobb várromját, a Szádvárat, a felújítás alatt álló martonyi kolostorromot, Derenk romközséget, bemutatjuk a nemzeti park területén elhelyezett, génmegőrzést szolgáló hucul ménest és hucul fajtát.
  

December 1.18.00h

Korhadó múlt, porladó jövő? (25’) Titania-Master Pro Kft., 2008.

Rendezte: IFJ. KOLLÁNYI ÁGOSTON

Egy júliusi napon a bükkábrányi lignitbánya meddői homokrétegében sokmillió éves fatörzset fedeztek fel a munkások. A markolókanalak 4 m-es, lábon álló fatörzseket bontottak ki, de nem egyet-kettőt, hanem egy egész erdőt. S valami csoda folytán a fa anyaga szinte eredeti állapotában maradt meg – se nem szenesedett el, se nem kövesedett meg. Ilyen egy igazi világszenzáció. Ám a fáknak a feltárás egyben a halálos ítéletük is, hiszen amit az idő nem tett meg a hosszú hétmillió év során, most megteszi néhány nap alatt: kiszáradás, hasadás, porladás lesz a sorsuk. Vagy mégsem? Páratlan versenyfutás kezdődött az idővel, melyet kameránkkal folyamatosan nyomon követtünk. Verseny az idővel: vajon túlélik-e a felfedezést a hétmillió éves ciprusok?
 

Magyarország védett növényei (35’) Hérics Film Bt., 2008.

Rendezet: KOLTAY ERIKA

Magyarország védett és fokozottan védett növényeit bemutató filmsorozat. A film 2-3 perces kisfilmekbőll áll, melyekben egy-egy védett fajt mutatunk be. A botanikai ismeretek mellett néprajzi, kultúrtörténeti érdekességeket is megtudhatnak a nézők. A filmek az ismeretterjesztést szolgálják, de emellett felhasználják azokat az iskolai és az egyetemi oktatásban is. A filmsorozat készítését a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatja. Az elkészítésben nagy segítséget kaptunk a nemzeti parkoktól, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársaitól, akik közreműködése nélkül ezt a munkát nem tudnánk elvégezni.
 

A Bükk-hegység világa (23’) 2009.

Rendezte: DR. TARKÓ MIHÁLY

A Bükk-hegység képelemei önmagukban is képesek érzékeltetni a tájegység romantikus hangulatát, de az aktuális látvány, ill. a táj és az egyéb természeti elemek nevén nevezése új dimenziót nyit. Kézzelfoghatóvá válik a hangulat, és a megismerhetőség érzetét keltve, karnyújtásnyira közelít a természet.
 


 

 

December 15. 18.00h


+1 °C (2’) 2009.

Rendezte: RUZSA DÉNES

Számos tudós szerint, ha Földünk átlaghőmérséklete több mint 1 °C-kal emelkedik, a szélsőséges időjárási viszonyok állandósulni fognak. A nem túl bíztató jövőt és néhány okot mutat be a film.
 

Bélapátfalva (14’) 2008.

Rendezte: KARDOS ZSOLT

Bélapátfalva Eger és Szilvásvárad között fekszik a Bélkő lábánál. A film a Lak-völgyi tó körül tesz egy sétát, majd a ciszterci apátságot és a lepusztított Bélkőt mutatja be.


Lepketánc (4’) 2009.

Rendezte: KŐSZEGI TAMÁS

Rövid film zenére, szép képekkel, sok szép lepkével.


Pilisi impressziók (3’) 2009.

Rendezte: FARKAS KRISZTINA

A film impresszionista látomásként mutatja be a pilisi táj apró szépségeit. A fények, a színek, formák harmóniája, szakrális hangulata felfedezésre csábítja a természetbarátokat.


Őszi ének (4’) 2009.

Rendezte: KÖRTVÉLYES TIVADAR

Sárguló lombok, hulló falevelek, hűvös pirkadat. Létezik-e szebb időszaka az évnek, mint az ősz? Ahogyan az erőtlenedő napsugarak utoljára átkúsznak a faágak között, ahogyan az ökörnyál hetykén csillámporozza be a levegőt, vagy a patakban sikló ezerszínű levelek, mit sem törődve a céltalan sodródással. A költészetben e bámulatos évszak ugyanakkor az elmúlás, a halál szimbóluma, ahogyan Charles Baudelaire Őszi énekében is.


Nagymamám kertje (3’) 2009.

Rendezte: FARKAS PÉTER GÁBOR

Délután nagymamám kertjében, egy kis gyík szemével láttatva.


Változatok egy témára 1. (5’) 2007.

Rendezte: AUER MIKLÓS

A Változatok egy témára 1. egy olyan sorozat első része, melynek felvételei a 2006-os Rába-vízitúrák során kerültek rögzítésre, de kimaradtak magát a Rábát bemutató sorozatból. A versrészlet segítségével megpróbálom visszaadni azt a szépséget, melyet csak a folyón láthat a természetet szerető, tisztelő ember.


Kocsikázás Pusztaszeren (5’) 2008.

Rendezte: TÖRÖK BÉLA

Talán csak kedvcsinálónak. Köszönet a közreműködőknek.


Vonzás (3’) 2007.

Rendezte: TÖRÖK BÉLA

Tűz, Víz, Föld és Levegő. A négy őselem bódító elegye megállít egy fiatalokkal teli autóbuszt, és a társaság végül a jéghideg vízben köt ki, ruhástul. Naplemente a holland tengerparton.


Veréblak (5’) 2009.

Rendezte: TÖRÖK BÉLA

A szomszédban verébpár lakik. A városi verébélet pillanatai hajnaltól délig.


Körmend, a gólyák városa (26’) 2005.

Rendezte: AUER MIKLÓS

Televíziós munkám mellett évekig figyeltem egy gólyacsaládot, a városi tv ablakából. 2002ben elhatároztam, hogy megörökítek életükből annyit, amennyit munkám mellett megtehetek. Mintegy 44 óra nyersanyag készült, a látottak és szakkönyvek alapján írtam a szöveget. Szerencsém volt, mert 2003 óta nincs lakója a fészeknek.

 
December 29. 17.00h

 

Darázsitató (16’) 2009.

Rendezte: TÖRÖK BÉLA

Vilma macskánk mindig a kertben ólálkodik, ezért az itatót kerülik a madarak. Nem úgy ám a darazsak! Az itatón zajló életet Maria Newman szóló szonátája kíséri három tételben. Csellón John Michel húzza a darázs alá valót.


Strefa Ciszy – Zone of Silence (14’) 2007.

Rendezte: HAJDU JÁNOS ÉS TUBOLY ÁDÁM Kajaktúra az észak-lengyelországi Mazuri-tavak őszi színekben pompázó vidékén.


A gyalog-tenger szigetei (45’) Paralel Produkció, 2008.

Rendezte: SZEGEZDY JÁNOS

Fani, Mani, Römi… E három sziget vidéke – amely a Fríz-szigetek északi, dániai folytatása – igen sajátos élővilággal és történelemmel rendelkezik. Ebben az ár-apály zónában a tenger az úr, „aki” meghatározza, mit és mikor tehetnek az ott élők. Ide látogatott el a Magyarországon elő dán származású Jens és fia, Péter, hogy megismerkedhessenek a tájjal, az emberekkel, a szokásokkal, és egy kicsit maguk is belekóstoljanak a halászok életébe…


A „Camino de Leche” – Kristály, Örvény, Fény című spirituális nagyjátékfilm moziklipje (5’) Auras Art Studio, 2009.

Rendezte: ALEJANDRO TESSARI

Sok-sok km két lábon, két keréken. Ez a film a maga pergő képsoraival, sodró lendületével sűrítménye annak a rengeteg arcnak, különleges tájnak, sokféle élménynek és látványnak, melyet azok tapasztalnak, akik végigjárják a Camino-t. Zarándoknak lenni: különleges életmód, ha csak átmenetileg is – de közben lélekben megváltozik az ember, és ez a változás hosszú időre szól. Ez a film arra invitál, ha csak képletesen is, de húzzunk mi is bakancsot, és vágjunk neki! ¡Buen Camino!

Tájaink és kincseink. A Dél-Bükk féltett kincsei. 1. rész (25’) BV Média Bt., 2009. Rendezte: VUKOVICH ÁKOS

Az Eleven Televízió, mint helyi televízió, egy viszonylag kis területen nyújt műsorszolgáltatást, melynek területe a Dél-Bükkés a borsodi Mezőség között található. A Tájaink és kincseink sorozatban egy itt élő és szolgálatot teljesítő természetvédelmi őr kalauzolja végig az érdeklődőt az említett területeken.
 

Szép ősz (5’) 2008.

Rendezte: RÉVÉSZ CSABA

Településünk őszi képei, 80 percből válogatva. Ami a készítőt ebben a 80 percben megragadta.


A tyúk (5’) Studio Ex-ist Kft.,2009.

Rendezte: SCHIBIK JÓZSEF – MORVAY GÁBOR

Nagy Lajos: Képtelen természetrajz, A Tyúk cím ő írásának groteszk rajzokkal történt megelevenítése. A grafikákkal nem konkurálni akarunk, hanem megerősíteni azt. Jó kikapcsolódást kívánunk az izgalmas küzdelem közben a fesztivál résztvevőinek és a nézőknek.


A porrá tört bogár (13’) Dunatáj Alapítvány, 2008.

Rendezte: KORMOS ILDIKÓ

Hogy mire képes pár csepp fényes, aranyszínűő méreg? Például távol tartja az ellenséget, feltámasztja a lankadó férfiasságot, és gyilkolni tud, ha kell. Az erdőszélen kapirgáló tyúkok és kakasok ellen viszont hatástalan. Ezt a furcsa váladékot a nünüke készíti. Aki többet akar tudni erről a csodabogárról, nézze meg a filmet.

 

Aranymálinkó (14’) Dunatáj Alapítvány, 2008.

Rendezte: KORMOS ILDIKÓ

Lehet örömlány vagy időjós, csak rigónak nem mondható. Tücsköt, bogarat összehord a fiókáknak, még a más madarak által ehetetlennek talált szőrös hernyóktól sem undorodik. Daláról, tolláról ismeri a világ, pedig fészeképítésben és rovarpusztításban is csodákra képes.
 

A virágok virága (14’) Dunatáj Alapítvány, 2008.

Rendezte: KORMOS ILDIKÓ

A virágok virága nem lehet más, csak a rózsa. Tüskével vagy anélkül, de sok a rajongója. A múló idővel a jelképek jelképe, sőt a múzsák múzsája lett. Írók, költők, festők, muzsikusok ihletője, vágyódó szerelmesek és falánk rózsabogarak kedvence.

 


 

Október 6. 18.00h

 

Bajkál, fesztivál (25’) MTV Zrt., 2008.

Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF
Az irkutszki fesztivál kiváló alkalom volt arra, hogy megismerhessünk egy gyönyörű tájat, a Bajkált, és szemügyre vehessük az orosz természetfilmesek világszemléletét, a környezetért való aggódásukat…
 

A vásottkalapos úr – Kittenberger Kálmán (30’) MTV Zrt., 2009.

Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF

Kittenberger Kálmán expedíciói alatt könyveket írt a kalandjairól: ezekből tudhatta meg a magyar ifjúság – egyebek mellett – azt is, milyen az igazi Afrika vadvilága.
 

Az én világom – A Risnyak (15’) MTV Zrt., 2009.

Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF

A horvát nemzeti parkok közül a Risnyakot sikerült leginkább megkedvelnem. Kis területéhez képest nagyon gazdag és változatos a flórája. Harminc évvel ezelőtt itt sikerült visszatelepíteni a hiúzt, amely most már zavartalanul élhet a róla elnevezett parkban.

 


 

Október 20. 18.00h

 

A Kamerun-hegy árnyékában (45’) MTV Zrt., 2006.

Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF

Az ENSZ, a brit és a kameruni kormány nemzeti parkká szeretné fejleszteni a hegy területét, mert a felmérések szerint a világ 20 legfontosabb élőhelyei közé tartozik.

 

Hód-olatom (26’) MTV Zrt., 2009.

Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF

Valaha rengeteg eurázsiai hód élt egész Európában. Halnak vélték, fogyasztható volt a húsa, bundájából pedig kabátot és kalapot varrtak. Az utolsónak vélt példányt talán 1850-ben lőtte ki egy dunai halász.November 3. 18.00h

 

Forrás-befoglalás: vörös és vasízű (5’) Ius Iuris Kft., 2008.

Rendezte: SZABADOS TAMÁS

A vizek évében üzenet a vízkincsünk megóvása érdekében. Egy kis falu – az operatőr kedvenc faluja – csúnya színű, vasízű bányavize méretlenül folyik a Zemplénben. Egyszer még aranyat ér! Még nem tudjuk!

 

„Mátyás kútja”, Mád (5’) Ius Iuris Kft., 2008.

Rendezte: SZABADOS TAMÁS

Súlyosan beteg egy nagyszerű geológus. Megtudtam, hogy hamvait egy hatalmas zeolit tömbre kéri rászórni. Jelképnek érzem a forrást is a kő közelében. Rozsnyai Margittal mi is ott jártunk!

Vízparton (5’) Ius Iuris Kft., 2008.

Rendezte: SZABADOS TAMÁS

Egy bőrgyógyász főorvos, Dr. Kürthy Csaba beszélt nekem a vízkincsünkről, gyönyörű gondolataival Gyopárosról. Hálás voltam a meghatározó szavakért. Filmet csináltam – a szöveghez!

Pannon sivatag (29’) 2008.

Rendezte: MOSONYI SZABOLCS

A klímaváltozás ma már mindenki számára érzékelhetővé vált. A jelenségek és hatások fokozatosan egyértelművé válnak az emberek számára. De hogyan hat mindez Közép-Európa erdeinek élővilágára?

 

A madárgyűrűzés 100 éve (26’) 2009. Rendezte: MOSONYI SZABOLCS

Ki gondolta volna, hogy éppen száz esztendeje, 1908-ban gyűrűzték meg az első madarat Magyarországon azért, hogy kiderítsék, merre veszi útját, mielőtt itt beköszönt a tél. Dánia és Németország után a világon harmadikként hazánkban alkalmazták a madárvonulás-kutatás e tudományos módszerét. Az elmúlt száz év során, persze, sok minden változott, fejlődött, de az alapelv a régi. A film a madárgyűrűzés történeti eseményeit, fejlődését, jelentőségét mutatja be, valamint az eddig elért eredmények segítségével keresi a választ rohamosan változó környezetünk aktuális problémáira is.


 

A filmekkel kapcsolatban érdeklődni lehet:

Urai Róbert

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Társadalmi Kapcsolatok és Környezeti Nevelés Osztály

 

Budapest, Fő utca 44-50. H-1011

www.kvvm.hu

tel: (+36 1) 457 3440

fax: (+36 1) 457 3354

e-mail: urai@mail.kvvm.hu

Zöld-szám / Toll-free phone in Hungary: 06-80-40 11 11

 

 

 

Sáv bezárása