Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

A természetvédelem a Sziget Fesztiválon

2014.08.18.
A természetvédelem témája a 22. Sziget Fesztiválon is lehetőséget kapott a megjelenésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkárságának keretein belül. Idén hazánk egyedülálló állat- és növényvilágára, az azokat fenyegető veszélyekre, a megóvásukban kulcsszerepet játszó nemzeti park igazgatóságokra, valamint a nemzetközi kereskedelem által veszélyeztetett élőlények védelmére hívtuk fel a figyelmet.

A sziget első napján számos magyar és külföldi látogató tért be az FM sátrába. A játékok során az érdeklődők a kirándulások során is jól használható tudásra tettek szert, például megtanulhatták felismerni a különböző természetben előforduló állatok lábnyomait, a madarak tollait, de nagy sikert aratott az egyes állatok által hagyott ürülékek képek alapján történő azonosítása is. Ezek azért is jelentenek hasznos tudást, mert a legtöbb állat ritkán kerül a szemünk elé a kirándulások során, sokszor csupán az állatok által hagyott nyomokból tudjuk kikövetkeztetni, milyen állat is élhet a területen. A látogatók játékos formában ismerhették meg az illatuk alapján a természetben is megtalálható egyes gyógy- és fűszernövényeinket, valamint megmutattuk, hogyan azonosíthatják az erdőkben leggyakrabban előforduló fás szárú növények leveleit és azok terméseit is. Szintén nagy érdeklődés övezte azt a játékot, amelyben az egyes növény- és állatok fotóit kellett összepárosítani a megfelelő élőhelyekkel. A Vadonleső társasjáték által a Vadonleső fajairól számos érdekes és hasznos információval gazdagodhattak az érdeklődők. A lelkesebbek számos totóval mélyíthették a tudásukat a hazai védett fajokról, a hazánkban előforduló idegenhonos inváziós fajokról, a Nemzeti Parki Termék védjegyről, valamint a CITES egyezmény fajairól. További időtöltésként játszani lehetett a természetvédelmi témához kapcsolódó memóriajátékokkal és kirakóval is.

Az érdeklődök magas száma és a játékok népszerűsége alapján elmondhatjuk, hogy sikeres volt a megjelenésünk a rendezvényen. Idén is számos emberhez jutott el az az üzenet, hogy a természet megóvása mindannyiunk közös ügye. Reméljük, hogy a következő évben is kapunk lehetőséget a megjelenésre.

 

Sáv bezárása