Ugrás a tartalomhoz

A természetvédelem a Sziget Fesztiválon

2013.08.09.
A természetvédelem immár harmadik alkalommal képviselteti magát a Sziget Fesztivál Civil Szigetén. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága részéről a Természetmegőrzési- és Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály interaktív játékokon keresztül hívta fel a figyelmet a természetvédelem területén belül hazánk védett, ritka és veszélyeztetett növény- és állatfajaira, a Kárpát-medence egyedi állat- és növényvilágára és a megőrzésük érdekében végzett tevékenységekre.  

A sziget hazai és külföldi látogatói megismerkedhettek a figyelem középpontjában álló, a természetvédelem által kiemelten kezelt „zászlóshajó” fajokkal, és a kevésbé ismert, ritkán szem elé kerülő védett értékeinkkel és a természetvédelem számára problémát jelentő idegenhonos, inváziós fajokkal.

 

 

A sziget látogatóit leginkább a játékokkal lehetett a sátor közelébe csalogatni illetve a játékokon való részvételért kapott ajándékokkal. Az érdeklődők a természetvédelmi totón keresztül játékos formában nyerhettek bepillantást a természetvédelem alapjaiba, valamint interaktív játékokon keresztül elsajátíthatták a kirándulások során jól alkalmazható ismereteket: az állatok lábnyomainak, madarak tollainak felismerését, fák, cserjék leveleik és terméseik azonosítását, hazai fűszer- és gyógynövények illatait, fajok élőhelyi kötődését, mely tudásért cserébe értékes ajándékokat vihettek haza.

Összegzésként elmondható, hogy idén is sikerült egy szakmailag tartalmas, új ismereteket és élményeket nyújtó napot lebonyolítani ezen a fesztiválon. Remélem jövőre újra kint lehetünk.

 

Sáv bezárása