Ugrás a tartalomhoz

A természetvédelem is szerepet kapott a Sziget Fesztiválon

2012.08.15.
A természetvédelem is szerepet kapott a 20. Sziget Fesztiválon 2012. augusztus 11-én. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága részéről a Természetmegőrzési- és Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, a természetvédelem területén belül felhívta a figyelmet hazánk védett, ritka és veszélyeztetett növény- és állatfajaira, a Kárpát-medence egyedi állat- és növényvilágára és a megőrzésük érdekében végzett tevékenységekre.

A témaválasztás aktualitását az adta, hogy az idei évben ünnepeljük az Európai Unió egyik legfontosabb természetvédelmi irányelvének, az élőhelyvédelmi irányelvnek a megszületését és a természetvédelmi tevékenységeket is támogató LIFE pályázati forrás elindulását.

 

 

 A sziget hazai és külföldi látogatói egyaránt megismerkedhettek a figyelem középpontjában álló, a természetvédelem által kiemelten kezelt „zászlóshajó” fajokkal, és a kevésbé ismert, ritkán szem elé kerülő védett értékeinkkel. Az érdeklődők természetvédelmi totókon keresztül játékos formában nyerhettek bepillantást a természetvédelem alapjaiba, a védett értékekkel kapcsolatos alapvető jogi ismeretekbe, hasznos információkat szerezhettek a nemzeti parki termékekről, a nemzeti park igazgatóságok elhelyezkedéséről és jelképeiről. Interaktív játékokon keresztül elsajátíthatták a kirándulások során jól alkalmazható ismereteket, például az állatok lábnyomainak, madarak tollainak felismerését, fák, cserjék leveleik és terméseik azonosítását, hazai fűszer- és gyógynövények illatait, fajok élőhelyi kötődését (élőhelypreferenciáját), mely tudásért cserébe értékes ajándékokat vihettek haza. 

Sáv bezárása