Ugrás a tartalomhoz

A Természetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársa kapta az Év Tájépítésze díjat

2020.10.12.
A neves szakemberekből álló szakmai zsűri 2020-ban Kincses Krisztina táj- és természetvédelmi referensnek, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály munkatársának ítélte oda az elismerést.

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft 2011. október 21-én alapította meg az Év Tájépítésze díjat, amely az aktív tájépítészek egy rövidebb szakmai periódusának kiemelkedő − legfeljebb 5 évre kiterjedő − teljesítményét és a szakmai innováció elismerését célozza. A díjban évente egy alkotó (esetleg alkotópáros, vagy alkotó csapat) részesülhet szakmai zsűri döntése alapján.

A táj-és kertépítészmérnök, illetve angol szakfordító végzettségű Kincses Krisztina 2000-től dolgozik az állami természetvédelemben.
„2010 óta tölti be az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport titkári funkcióját. Felkérés alapján lehetősége volt dolgozni az európai tájpolitika alakításán: a 2015 és 2016 között működő „Táj és Demokrácia” című nemzetközi munkacsoportban, 2019-től „A táj integrálása az ágazati politikába” című munkacsoportban vesz részt jelenleg is. A részes felek konferenciáján 2017-ben az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének alelnökévé, 2019-ben pedig − két éves mandátummal − elnökké választották” – szerepel az Építészfórum honlapján.
A Természetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársaként aktívan részt vett a Magyar Nemzeti Tájstratégia megalkotásában.

„Csaknem pontosan húsz évvel ezelőtt, 2000. október 20-án kezdődött meg az Európai Táj Egyezmény aláírásának folyamata. Ez az első nemzetközi egyezmény, amely az európai táj minden dimenziójával foglalkozik, definiálva annak védelmét, kezelését és tervezését. Létrehozását az a felismerés vezette, hogy a táj egyszerre közös és személyes élményünk, egyszersmind egyszerre közös és személyes felelősségünk. Az Európai Táj Egyezmény új lehetőségeket nyitott az egyes lehatárolt diszciplínákon túlmutató, komplex problémakörök megközelítésére, és fókuszba emelt olyan témákat, mint a fényszennyezés, a rozsdaövezetek rehabilitációjának kérdésköre vagy a városi klíma változásai…”
„…egyszerre kell a szakmával, a tájpolitikát alakítókkal elfogadtatnia, hogy milyen fontos a civil lakosság tájhoz való hozzászólása, ugyanakkor megszólalásra, hozzászólásra bírnia az embereket, hogy valóban éljenek az érintettek bevonásán alapuló tervezés lehetőségeivel. Krisztina tervez, koordinál, végrehajt, megvalósít: egy ország kultúráját alakítja, egy olyan közegben, a kormányzati háttérmunkában bizonyítva a tájépítész szakma jelentőségét, amelyben bárkinek kihívás lenne…”
„…ezt a magas, szinte absztrakt szépségű célt szolgálja Kincses Krisztina, amikor azt mondja: <<Hivatásom az Európai Táj Egyezmény>> – olvasható Kovács Dániel művészettörténész laudációjában.

Forrás: https://epiteszforum.hu/atadtak-az-idei-ev-tajepitesze-es-junior-ev-tajepitesze-dijakat

 

Sáv bezárása