Ugrás a tartalomhoz

A Világörökség Bizottság 32. ülésszaka a kanadai Québecben

2008.08.04.
Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 2008. július 2-10. között a kanadai Québecben tartotta 32. ülésszakát. A Világörökség Bizottság 27 új helyszín felvételéről döntött a Világörökség Listára, közülük 19 kulturális és 8 természeti kategóriában nyerte el a címet. Pápua Új-Guinea, San Marino, Szaúd-Arábia és Vanuatu először nyert el egy-egy helyszínével világörökségi címet. A Világörökség Listán mostantól tehát összesen 878 helyszín szerepel, amelyek közül 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes besorolású; a helyszínek 145 Részes Állam területén találhatók.


Az új természeti világörökségi helyszínek
:

– Joggins ősmaradványos sziklapart (Kanada)
– Mount Sanquingshan Nemzeti Park (Kína)
– Új-Kaledónia lagúnái: a változatos zátonyok és a társult ökoszisztémák (Franciaország)
– Surtsey szigete (Izland)
– Saryarka – Észak-Kazahsztán sztyeppéi és tavai (Kazahsztán)
– A Monarch lepke bioszféra rezervátuma (Mexikó)
– A svájci Sardona tektonikus aréna (Svájc)
– Socotra szigetcsoport (Jemen)


Az új kulturális világörökségi helyszínek


– Preah Vihear Szentély (Kambodzsa)
– Fujian Tulou földházai (Kína)
– Stari Grad síkvidék (Horvátország)
– Camagüey történelmi városközpontja (Kuba)
– Vauban erődök (Franciaország)
– A modern építészet lakóházai Berlinben (Németország)
– Az iráni örmény kolostoregyüttesek (Irán)
– Baha’i zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában (Izrael)
– Mantova és Sabbioneta (Olaszország)
– A Mijikenda Kaya erdők (Kenya)
– Melaka és George Town, a Malakkai-szoros történelmi városai (Malajzia)
– San Miguel védővárosa és a Jesús Nazareno de Atotonilco Szentély (Mexikó)
– Morne-hegy kultúrtáj (Mauritius)
– Kuk ősi földművelő helyszín (Pápua Új-Guinea)
– San Marino történeti központja és a Titano-hegy (San Marino)
– Al-Hidzsr régészeti lelőhely (Madâin Sâlih) (Szaúd-Arábia)
– A Kárpátok szlovák részén épült fatemplomok (Szlovákia)
– A Rhaetiai Vasút az Albulda / Bern kultúrtájon (Svájc és Olaszország)
– Roi Mata vezér birtoka (Vanuatu)

Centre des Congrés 
Az ülés helyszíne, a Centre des Congrés (Québec)


A VÖB a rendszeresen napirendre kerülő feladatok között részletesen foglalkozott a Világörökség Listán szereplő helyszínek megőrzési állapotával. Az eddigi világörökségi helyszínek közül 127-ről készült részletes jelentés, és ebből 62 helyszín helyzetének áttekintésére került sor.

A megőrzési állapotjelentések között két magyar világörökség helyszín is szerepelt, Budapest és a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj.
Budapestet a VÖB a megtárgyalandó tételek közé sorolta. Ez utóbbi megvitatása során a magyar hozzászólást – amely többek között jelezte, hogy 2008. februárja óta változtatási tilalom van a területen – figyelembe véve hozott határozatot. Eszerint a VÖB aggodalmát fejezte ki a nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű régi épületek folyamatban lévő bontása miatt az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában, különösen a ”Zsidónegyedként” említett Belső-Erzsébetvárosban. Ugyancsak aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek, melyek mélyrehatóan átalakítják a negyed építészeti értékét és városképi jelentőségét. A VÖB felkérte a Részes Államot (Magyarországot), hogy tegye meg a következő lépéseket: vizsgálja meg újra egyenként a már kiadott bontási engedélyeket az engedélyek tulajdonosaival való megegyezés érdekében, különös tekintettel a meglévő épített örökség megőrzésére. Fontolja meg a védőzónára vonatkozó, az építészeti és városképi értékeket megőrző, szigorúbban érvényesíthető fejlesztési terv kialakítását. Dolgozzon ki olyan pénzügyi eszközöket (adókedvezmény vagy támogatás), melyek dinamikus módon nem a bontásra és az új építkezésre, hanem a felújításra és a helyreállításra késztetik az építkezőket, a befektetőket. A VÖB arra is felkéri a Magyarországot, hogy tárja fel az egykori gettó fal maradványait, és tegyen 2009. február elsejéig a Világörökség Bizottságnak részletes jelentést az úgynevezett ”Zsidónegyed” városrendezési helyzetéről és az érvényben lévő megőrzési lépésekről.
A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj esetében a vita nélkül elfogadott határozat arra biztatja a magyar felet, hogy működjön együtt a szlovák féllel a helyszín határon átívelő kiterjesztése érdekében, mint azt a VÖB 26. ülésén (Budapest, 2002.) elfogadott döntés tartalmazza. A VÖB tudomásul veszi a Részes Állam (Magyarország) által beadott részletes jelentést a szerencsi biomassza erőmű beruházási tervéről, mely tartalmazza a helyzet elemzését és a tervezett lépéseket. Egyben sürgeti a Részes Államot (Magyarországot), hogy minél előbb adjon mindenre kiterjedő részletes tájékoztatást a készülő világörökségi szempontú hatástanulmányról. A VÖB felkéri továbbá Magyarországot, hogy 2009. február elsejéig nyújtsa be a tokaji helyszínről a Világörökség Központnak naprakész megőrzési állapotjelentését, amelyet a Világörökség Bizottság 33. ülésén, 2009-ben fog megtárgyalni.

A Világörökség Bizottság 32. ülése
A Világörökség Bizottság 32. ülése


A VÖB áttekintette továbbá a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listáján szereplő harminc helyszín helyzetét, és valamennyit továbbra is megtartotta a listán. A drezdai Elba-völgy esetében az azon átívelő autópályahíd már megkezdett építési munkái miatt a VÖB komolyan foglalkozott a helyszín törlésének a lehetőségével a Világörökség Listáról. Végül Drezda még egy utolsó esélyt kapott a munkálatok leállítására, az eredeti állapot visszaállítására – amennyiben ez nem történik meg, a VÖB jövőre törli a helyszínt a Világörökség Listáról.

Az előző években lefolytatott ”Időszaki jelentéstétel” – amelynek keretén belül a Részes Államoknak minden, 1998 előtt felvett világörökségi helyszínük megőrzési állapotáról jelentést kellett benyújtaniuk a Világörökség Bizottságnak – utómunkálatai során foglalkoztak a négy érintett magyar helyszínnel (Hollókő, Budapest, Aggtelek, Pannonhalma) is. Közülük hárommal (Hollókő, Budapest, Pannonhalma) kapcsolatosan nyújtott be Magyarország a pontosabb lehatárolást, és annak térképi megjelenítését tartalmazó előterjesztéseket – ezeket a VÖB elfogadta. Elfogadta továbbá az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai szlovák-magyar közös helyszín lehatárolásának az úgynevezett ”kisebb határmódosítás” keretében benyújtott módosítási kérelmét a világörökségi helyszín magyarországi határának korrigálásáról. Ennek értelmében most már az Esztramos barlang is hivatalosan a világörökség részét képezi (egyben a helyszín magyar oldalán kijelölt védőzóna is elfogadást nyert).

Québec óvárosa világörökségi helyszín
Az idén 400 éves Québec óvárosa Világörökség helyszín


A Világörökség Bizottság ülésén foglalkozott még átfogó, stratégiai jellegű kérdésekkel is, áttekintette a globális klímaváltozás várható hatásait a világörökségi értékekre. Befejezésként arról határozott, hogy a következő ülésre 2009. június-júliusában, a spanyolországi Sevillában kerül sor.

A magyar delegáció
A magyar delegáció (az utolsó sorban balról: dr. Lakatos András, dr. Fejérdy
Tamás, Duhay Gábor) a kivetítőn


A Világörökség Bizottság Quebec-i ülésén Magyarország részéről dr. Fejérdy Tamás úr (KÖH alelnöke, a VöMNB titkárságvezetője), Duhay Gábor úr (KvVM főosztályvezető-helyettese, VöMNB tagja) és Soós Gábor úr (KÖH nemzetközi referens) vett részt. Az ülés egy részén dr. Lakatos András nagykövet úr (Magyar Állandó UNESCO – Képviselet, Párizs) is megjelent.


Sáv bezárása