Ugrás a tartalomhoz

Árvizek a föld alatt

2010.06.08.
A májusi, június eleji esőzések hatására kiemelkedően magas vízszinteket lehetett megfigyelni a hazai barlangokban is. A barlangtani szempontból érdekes jelenség több helyen fennakadásokat okozott az idegenforgalmi barlangok üzemeltetésében.
  A 2010 májusában, illetve június legelején lehullott rendkívül nagy mennyiségű csapadék karsztterületeinken a felszín alatt is jelentős mértékben éreztette hatását. Az idegenforgalom számára megnyitott lillafüredi Szent István-barlangot május 16-17-ét követően június 1-én másodjára öntötte el az ár, mely a bejárati tárón keresztül távozott a Szinva felé.

 

 Szent István-barlang

 

 

  A tárón kizúduló karsztárvíz az elmúlt fél évszázadban csak 3 alkalommal (1958, 1973, 1974) volt megfigyelhető. A Barlang és Földtani Osztály munkatársainak most sikerült dokumentálniuk ezt az extrém magas vízállást a Szent István-barlang rendszeréhez tartozó, és egyben az ország legmélyebb barlangjaként nyilvántartott István-lápai-barlangban is, ahol annak eddig csupán a hátrahagyott nyomait látták a kutatók.

 

 

 

 

 

A megfigyelt vízszint mintegy 45 méterrel volt itt magasabban a nyugalmi karsztvízszinthez képest, hatalmas termeket és folyosókat töltött fel a víz, teljesen megváltoztatva ezáltal a barlang arculatát.

  Az esőzések árvizet okoztak az Aggteleki-karszt és a Mecsek üregrendszereiben is. A Baradla-barlang idegenforgalmi szakaszának egy része víz alá került, és a megduzzadt barlangi patak egy időre az Abaligeti-barlangot is elzárta a látogatók elől.

 

 

 

 

 

Sáv bezárása