Ugrás a tartalomhoz

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” díjakat

2017.09.25.
Idén nyolcadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 25-én került sor a budapesti Larus Rendezvényközpontban. A Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által meghirdetett közös pályázaton látogatóközpont és tanösvény kategóriában hirdettek nyertest a kiírók. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ igazgatója adta át.

A pályázat célja az volt, hogy megmérettesse az ökoturisztikai létesítményeket kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. A kiírás és lebonyolítás a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és az MTÜ együttműködésében valósult meg.

 

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra beérkezett pályamunkákat a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.


(Fényképezte Kovács Tamás)

Díjazottak

 

Látogatóközpont kategóriában

 

I. helyezett:

 

Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont, Sopron (Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

 

 

 

Tanösvény kategóriában

 

I. helyezett:

 

Folly Arborétum, Badacsonyörs (Folly Arborétum Nonprofit Kft.)

 

 

 

Az idei évben is lehetőség volt különdíj odaítélésére. 2017-ben a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítményeket díjazhatta a szakmai bizottság.

 

 

 

Különdíj: a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítménynek

  • Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont, Orfű (Orfűi Turisztikai Egyesület)

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2017” címet.

Sáv bezárása