Ugrás a tartalomhoz

Ausztriai szélerőmű park beruházással kapcsolatos ICOMOS-IUCN szakértői misszió a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi területen 2013. május 13-14-én

2013.05.24.
A szakértői missziót az Ausztriában, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi területtől északkeletre és északra, az osztrák-magyar határ közvetlen közelében megvalósítani tervezett szélerőmű park beruházások miatt kérték fel a Világörökségi Egyezmény részes államai annak feltárására, hogy milyen intézkedésekkel biztosítható a világörökségi terület kiemelkedő egyetemes értékének fenntartása.

A szakértői misszió tagjai Cristina Castel Branco (ICOMOS) és Daniel Pullan (IUCN).

A kétnapos program célja többek között az Ausztria területén már működő és a tervezett szélerőmű parkoknak a világörökségi terület kiemelkedő egyetemes értékére gyakorolt együttes hatásaival kapcsolatos tájékozódás, az engedélyezési folyamat és a vonatkozó szabályozási rendszer áttekintése, az érintett hatóságokkal, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel történő konzultáció a világörökségi terület osztrák és magyar oldalán.
 

Az egyik természetvédelmi vonatkozású szekcióra a világörökségi terület magyar oldalán, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI) székhelyén, Sarródon kerül sor az osztrák (Burgenlandi) és magyar hatóságok és egyéb érintett állami szervek, civil szervezetek képviselőinek, kutatók, szakemberek részvételével.
 

A konzultáción a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője az Ausztriában tervezett beruházások határon átnyúló hatásaira tekintettel az Espooi Egyezményben előírtaknak megfelelően megindított hatásvizsgálati eljárást és az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot, következtetéseket ismertette.
A Fertő-Hanság Nempeti Park Igazgatóság az osztrák oldalon tervezett beruházásoknak a magyar oldalon található természeti értékekre és Natura 2000 területekre, jelölő fajokra kifejtett hatásaira hívta fel a figyelmet.
 

A szakértői misszió a kétnapos konzultáció-sorozat és a bejárások, helyszínelések tapasztalatai alapján várhatóan 2013 3. negyedévében készíti el az ajánlásokat is tartalmazó jelentését.

 

Az Espooi Egyezmény alapján a határon átnyúló környezeti hatásokkal kapcsolatban megindított eljárással kapcsolatos, a sarródi szekcióban előadott információk (pdf)

Sáv bezárása