Ugrás a tartalomhoz

Az Európai és Globális Geopark Hálózat tagja lett a Bakony–Balaton Geopark

2012.10.01.
„A megszelídült vulkánok és dinoszauruszok földje” nemzetközi összehasonlításban is páratlanul gazdag földtani örökségét, aktív geoturisztikai tevékenységét ismerték el.

A portugáliai Aroucában megrendezett 11. Európai Geopark Konferencián a projektgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) delegációja 2012. szeptember 20-án este átvette az Európai Geopark Hálózat (EGN) és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat (GGN) teljes jogú tagságáról szóló okleveleket.
A magas rangú elismerést az UNESCO részéről Patrick McKeever, az EGN részéről Nikolaos Zouros elnök és Andreas Schüller alelnök adta át Puskás Zoltán igazgatónak, Korbély Barnabás geopark projekt koordinátornak és Knauer Anna turisztikai szakreferensnek (utóbbi két szakember nagy sikerű előadást is tartott a rendezvényen). A BfNPI delegációjának kíséretében jelen volt Zolnai Mária, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős Államtitkára titkárságvezetője is.
  


A konferenciát – amelyre a világ számos országából mintegy 400 résztvevő érkezett – José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetben nyitotta meg, és mások mellett a Bizottság lisszaboni képviseletének nevében beszédet mondott Gönczy Katalin is. A Bakony–Balaton Geopark kihirdetésének jelentőségét és presztízsét tovább emeli, hogy az EGN Koordinációs Bizottsága idén összesen hét új pályázat sorsáról döntött, és a hazai nyertesen kívül csupán egy katalán geopark jutott be a tagok közé. Az Európai Geopark Hálózatnak ezzel immár 18 ország területén 52 tagja van. Az EGN tagsággal együtt a Bakony–Balaton Geopark teljes jogú tagja lett az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak is: e szervezet 27 ország 91 geoparkját tömöríti.
 

 


 


A geoparkokban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amelyek ritkasága, tudományos, ismeretterjesztési és oktatási jelentősége vagy pusztán szépsége egyaránt kiemelkedő. A Bakony–Balaton Geopark több mint 3100 km2-es területe igen gazdag ilyen értékekben: elég utalni a Tihanyi-félszigetre, a Bakony vadregényes szurdokvölgyeire, a Tapolcai-medence emblematikus vulkáni tanúhegyeire, a Káli-medence festői kőtengereire, az Úrkúti-őskarszt sajátos sziklavilágára, a felsőörsi Forrás-hegy nemzetközi jelentőségű feltárására, vagy éppen a több száz barlangra, köztük az évente több mint 100 ezer látogatót vonzóTapolcai-tavasbarlangra. Mindemellett a terület élő természeti értékeinek, kulturális örökségének és hagyományainak védelme és bemutatása is fontos! A „szelíd”, fenntartható jellegű geoturisztikai programokon és szolgáltatásokon

keresztül egy geopark a helyi gazdaság fejlődését is szolgálja. Alapvető feladat a földtani örökség jelentőségének

tudatosítása a látogatók és a helyben élők körében, a helyi közösségek és szervezetek bevonása. Hazánkban elsőként (és mindmáig egyedüliként) a BfNPI indított sikeres geotúra-vezető tanfolyamokat.
 

 

 


Mivel a geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság már évtizedes hagyományokkal rendelkezik a földtani értékek bemutatása terén, a Turisztikai és Oktatási Osztály valamint a projektet gondozó munkatársak jóvoltából a Bakony–Balaton Geopark lakóit és látogatóit sok programlehetőség, felfedeznivaló várja: a terület földtani örökségét élményszerűen bemutató látogatóhelyek, képzett geotúra-vezetők geotúrái, természetismereti túrák, erdei iskolák és tanösvények.

Forrás: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos sajtóközleménye. Szöveg és képek: Korbély Barnabás.

Sáv bezárása