Ugrás a tartalomhoz

Az európai tájak minősége és sokfélesége közös érték

2018.10.19.
A tájak kifejezik közös természeti és kulturális örökségük sokféleségét, továbbá identitásunk alapját képezik. Az Európa Tanács kezdeményezésére október 20-át 2017-től Európa-szerte A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepelhetjük.

A Táj Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminisztérium és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közös rendezvényére került sor Budapesten, az AJBH Nádor utcai épületében. A jövő nemzedékek szószólója, Dr. Bándi Gyula köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta „A Varázslatos Magyarország” gyűjtemény tájfotóiból álló kiállítást.

Balczó Bertalan helyettes államtitkár, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke az Európai Táj Egyezmény hazai és nemzetközi aktualitásairól szóló beszédében kifejtette, hogy az Európa Tanács 2018. október 3-5. között Olaszországban tartotta 21. tematikus műhelykonferenciáját, amely ezúttal a Táj és oktatás kapcsolódására fókuszált. A műhelytalálkozó egy üzenetet fogalmazott meg az Európai Táj Egyezményhez csatlakozott országok felé  A Táj Nemzetköz Napja alkalmából.

Az Európa Tanács ezzel az üzenetével kéri, hogy akik a táj ügyét fontosnak tartják, csatlakozzanak a jeles nap megünnepléséhez.

A második alkalommal megünnepelt jeles nap 2018-ban azokra az „iskolai és egyetemi kurzusokra” fókuszál, amelyek az adott szakterületen a tájak értékeit, valamint a tájak védelmével, kezelésével és tervezésével összefüggő kérdéseket vizsgálják. Az Országgyűlés 2018. október 2-án fogadta el az Európai Táj Egyezményt módosító Jegyzőkönyvet. Ezzel az Országgyűlés felhatalmazást adott a Jegyzőkönyv kötelező hatályának elismerésére, valamint a törvény hazai végrehajtásának felelősségi körében az oktatásért felelős miniszter nevesítéséhez is.

A Jegyzőkönyv a tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény területi hatályát terjeszti ki, megnyitva azt a nem-európai államok számára. Ezzel összefüggésben megváltozik az alapegyezmény neve: „Az Európa Tanács Táj Egyezménye”.

A műhelybeszélgetés fő témái az Európai Táj Egyezményt módosító Jegyzőkönyv és az Egyezmény végrehajtásához kapcsolódó hazai feladatok voltak. Az eseményen emellett kitértek a Nemzeti Tájstratégia megvalósítására és az új településképi szabályozás tájvédelmi vonatkozásaira. A rendezvény lehetőséget teremtett a kutatóintézetek, az egyetemek, valamint a civil szervezetek számára, hogy ajánlásokat és észrevételeket fogalmazzanak meg.

Sáv bezárása