Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Felhívás

Az Év Emlőse: a földikutya

2018.01.31.
A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges fajt választottak az Év Emlősének a Vadonleső Program felelősei: ezúttal a hazánkban fokozottan védett földikutya fajcsoport érdemelte ki a megtisztelő címet.

 

A korábban nyugati földikutyaként számon tartott egyetlen fajjal szemben, a tudomány mai állása szerint hazánkban három földikutya faj is él (egy negyedik faj, a szerémségi földikutya korábbi jelenlétét is feltételezik, de élő példány eddig még nem került elő). Ezek a fajok mind kárpát-medencei kialakulásúak és közel kétmillió éves múltra tekintenek vissza. Mindhárom faj fokozottan védett hazánkban és egyenként is rendkívül ritkának számítanak.

 

 

 

 

 

A földikutya kiválasztásával tehát az egész fajcsoportra hívják fel a figyelmet az FM Természetmegőrzési Főosztály Vadonleső Programjában dolgozó munkatársai. A http://www.vadonleso.hu/ honlapon érdemes lesz figyelemmel kísérni az Év Emlőse eseménysorozathoz kapcsolódó rendezvényeket, pályázatokat, melyeket az FM – a hagyományokhoz híven – ezúttal is a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve valósít meg.

Sáv bezárása